pondělí 27. října 2014

Gregor The Overlander

Autor: Suzanne Collins

Nakladatelství: Scholastic Children's book

Rok vydání: 2013, 2003 (originál)















Obsah


Gregor je obyčejný kluk z New Yorku žijící normální život s dvěma sestřičkami a mámou. Míval i tátu, ale ten před dvěma lety jednoduše zmizel a už se nevrátil. Gregor musí tyhle prázdniny zůstat doma, aby hlídal svou dvouletou sestru Boots. Jednoho dne se ovšem Boots zatoulá a Gregor už jen vidí, jak její malé tělíčko padá zvláštním zamlženým otvorem. Neváhá a vrhá se za ní. Přistane v kouzelné zemi Regalii, kde na něj zjevně dlouho čekali. On je totiž vyvoleným bojovníkem, který jim má pomoct zachránit celou zemi. A možná na cestě potká někoho, koho by nikdy nečekal....

Více v celém článku!


Autor


Suzanne Collins je americká bestsellerová spisovatelka díky sérii knih Hunger Games. Série Gregor The Overlander byla její prvotinou, a i ta se stala bestsellerem. Má pět dílů.

Ukázka


,,No!'' yelled Gregor as he lunged for her, but Boots's tiny frame seemed to be sucked into the air duct. Without thinking, Gregor thrust his head and shoulders into the hole. The metal grate smacked into his back. The next thing he knew, he was falling down, down, down into empty space.

,,Ne!'' zakřičel Gregor když se pro ní vrhl, ale Bootsino malé tělo se zdálo být vsáto do vzdušného potrubí. Gregor bezmyšlenkovitě strčil svou hlavu a ramena do díry. Kovový rošt mu narazil do zad. Najednou padal dolů, dolů, dolů do prázdného prostoru.

Můj názor


Tuhle knihu jsem si chtěla strašně dlouho přečíst, a tak, když jí mé oko uzřelo v knihkupectví, jsem neváhala a koupila si ji. Zajímalo mě, jakou další tvorbu napsala autorka mých milovaných Hunger Games.
Jak říkají i různé recenze a anotace, příběh je trochu jako novodobá Alenka v říši divů. Jen si to vezměte, děti propadnou zvláštní dírou do kouzelné země, kde jsou přerostlé krvelačné krysy, ne moc chytři švábi a mluvící netopýři samozřejmostí.
Gregor byl jedenáctiletým klukem, který musel přes prázdniny hlídat jeho malou sestřičku Boots, a tak se samozřejmě musel vzdát tábora a různých prázdninových aktivit. To ovšem neví, že zažije dobrodružství víc, než dost.
V kouzelné zemi Regalii na něj všichni dlouho čekali. Setkal se s milým Vikusem, rádcem odporné a namyšlené princezny Luxy. Tedy, nejdřive jsem si to o ním myslela, ale pak se ukázalo, že i ona má srdce. V zemi vypukla válka s obřími krysami a jediný, kdo je podle legendy mocného vládce Sandwiche (ne, nedělám si legraci) může zachránit, je Gregor. A co teprve, když je to vlastně cesta za jeho milovanou osobou? Gregor si je nejdříve nejistý a nechce mít s touto zemí nic společného, ale později změní názor a chová se jako opravdový bojovník.
Musím říct, že Gregor se podle mého názoru někdy choval až moc vyspěle na to, že mu bylo pouhých jedenáct let. Ostatní postavy mi k srdci moc nepřirostly.
Tahle kniha je určitě pro malé děti, ale to se dalo čekat, věděla jsem, o čem ten příběh je. Nicméně jsem nečekala až tolik nadpřirozených a mluvících zvířat a příběh mě taky moc nebavil. Pro malé děti tohle asi bude zajímavé a napínavé, ale já už si další díl nepřečtu, čtení o obrovských krysách a švábech mi stačilo. 

Hodnocení:
6/10


0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)