pondělí 9. března 2015

Still Alice

Autor: Lisa Genova

Nakladatelství: Simon and Schuster (zakoupeno v anglickém jazyce)

Rok vydání: 2015, 2007 (originál)















Obsah


Alice byla úspěšnou profesorkou na Harvardu, která oplývala řečnickým uměním a bohatou slovní zásobou, která jezdila přednášet do různých zemí a která byla jednoduše plná elánu. Jak je tedy možné, že v pouhých padesáti letech dostala nemoc, která obvykle postihuje staré lidi - Alzheimerovu nemoc?

Autor


Lisa Genova je americkou spiosvatelkou, která za knihu Still Alice dostala spoustu ocenění. Still Alice je nyní i zfilmovaná. Kromě toho je i autorkou Left neglected a Love Anthony.

Ukázka

She, Alice Howland, was sitting on a cold, hard chair next to an empty chair in a neurologist's office in the Memory Disorders Unit on the eighth floor of Massachusetts General Hospital. And she'd just been diagnosed with Alzheimer's disease. 

Ona, Alice Howland, seděla na studené tvrdé židli vedle prázdné židle v neurologické kanceláři v oddělení poruch paměti na osmém poschodí Massachusettské nemocnice. A zrovna byla diagnostikována s Alzheimerovou chorobou.

Můj názor

Ani nevím proč, ale tuhle knihu jsem jednoduše chytila do rukou a byla rozhodnutá, že si ji přečtu. A to jsem o ní vůbec nic nevěděla.

Alice Howland žije úžasný, i když dost uspěchaný život vážené profesorky na Harvardu. Má tři děti a manžela, se kterým na sebe ovšem nemají moc čas.

Co se ovšem stane, když Alice najednou začne zapomínat na jinak triviální věci? Zapomene na cestu domů, zapomene na někoho, s kým se zrovna seznámila nebo na to, že měla už dávno sedět v letadle a letět na další konferenci. Přisuzuje to unavenosti (dělá toho přeci tolik), ale když se její stav zhoršuje a zhoršuje, dojde si pro jistotu k doktorovi. Může to přeci být i menopauza.

Doktoři jí ovšem vyvedou z omylu - má brzkou Alzheimerovu nemoc. Alicin život se den ze dne stává naročnějším, den za dnem začíná ztrácet sama sebe.

Jaké to musí být, když nakonec nepoznáváte ani sama sebe?

Velmi silná kniha, která rozhodně předčila má očekávání. Není třeba slov.



Hodnocení:
8,5/10

zdroje nevyfocených obrázků: www.weheartit.com


3 komentáře:

  1. Další výborná recenze!:) Uvažuji o koupi knížky,a tato recenze mě rozhodně přesvědčila:) Určitě se chystám zhlédnout i film (námět vypadá vážně zajímavě) Moc děkuji za doporučení a budu se těšit na další skvělé příspěvky!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Koupením knihy rozhodně neudělás chybu. :) Na film jsem hooodně zvědavá, ale určitě bude super :)

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)