neděle 22. března 2015

The Apple Tart of Hope

Autor: Sarah Moore Fitzgerald

Nakladatelství: Orion Children's Books

Rok vydání: 2014 (originál)















Obsah


Meg a Oscar byli nejlepšími přáteli už od té doby, kdy se Oscar přestěhoval do domu vedle Meg. Vždy si oba dva sedli k oknům jejich pokoje a dokázali si hodiny a hodiny povídat. Bylo mezi nimi silné přátelské pouto. Oscar byl velmi laskavý kluk, který dokázal jednoduše vycítit, když byl někdo v nesnázích. Pokaždé, když něco takového vycítil, tak upekl jablečný koláč. Tento koláč v sobě zřejmě skrýval nějaké kouzlo, protože po ochutnání se člověk cítil ihned lépe. Jemná chuť koláče se přímo rozplývala na jazyku a člověk se cítil hned ,,nadějněji''. Oscarovi se ovšem úplně změní život, když se Meg odstěhuje na Nový Zéland a místo ní se nastěhuje krásná Paloma, která není tak krásná zevnitř. Ale Oscar se snaží být ke všem laskavý. Následující okolnosti ho nakonec nutí udělat to nejhorší...

Autor

Sarah M. Fitzgerald se narodila v New Yorku, ale vyrůstala v Irsku. Kromě knihy The Apple Tart of Hope napsala také knihu Back to Blackbrick.

Ukázka


,,You'll be fine,'' I answered. ,,You could probably do with some time away from me. I'm a pain in the neck. You're always saying so.'' 
,,You're right,'' she said. ,,It'll be great to have you out of my hair for a few months. Oscar, seriously though.'' 
,,What?'' 
,,Stay in touch, will you? Please?'' 
,,Of course I will.'' 
,,Promise?'' 
,,Yes, I promise.'' 
,,Good, because I'm really going to miss you.''

,,Budeš v pohodě,'' odpověděl jsem. ,,Bude ti beze mě chvíli líp. Jsem osina v zadku. Vždycky to říkáš.''
,,Máš pravdu,'' řekla. ,,Bude to super nemít tě stále při sobě pár měsíců. Oscare, ale teď vážně.''
,,Co?''
,,Zůstaň v kontaktu, ano?''
,,Samozřejmě, že ano.''
,,Slibuješ?''
,,Ano, slibuju.''
,,Dobře, protože mi opravdu budeš scházet.''

Můj názor


Tuhle knihu jsem si všimla už dávno, ale nakonec jsem si ji nevzala. Když jsem ji při nedávné návštěvě knihkupectví zase viděla, tak mi bylo jasné, že už si ji opravdu koupím a přečtu.

Oscar a Meg mezi sebou měli vztah, jaký by jim mohl kdekdo závidět. Rozuměli si jako nikdo jiný. Doplňovali se jako nikdo jiný. Meg vzhlížela k Oscarovi a Oscar zase vzhlížel k Meg. Plus tady byly ještě vynikající jablečné koláče. 

Meg se nechtělo odjet s rodiči na Nový Zéland. Nejdříve nevěděla proč. Ale potom, když už ležela v novém pokoji v novém domě, jí to došlo. Nechtěla opustit Oscara. Milovala ho. Ale on k ní zřejmě to samé necítil. Napsala mu dopis, kde popsala své city, ale nakonec ho schovala pod matraci. Některé věci není třeba vědět.

Oscar se mezitím smiřoval s tím, že na několik měsíců nebude mít Meg hned ve vedlejším okně. Nově se do jejich domu nastěhovala dívka se zlatými jemnými vlasy se jménem Paloma. Vypadala mile a Oscar byl rád, že si mohl s někým popovídat a nemyslet na Meg, kterou tak miloval. Ona k němu ale necítila to samé, byl si tím jistý. Paloma mu totiž přinesla dopis, který našla pod matrací. Byl od Meg a psala mu tam, že k němu nikdy nebude cítit nic víc. Oscarovi to zlomilo srdce.

Zapůsobily na něj další faktory, a tak se nakonec Oscar pod tlakem rozhodl k tomu nejhoršímu, jak se se vším vypořádat.

Tahle uzounká knížečka mě opravdu překvapila. Byl to roztomilý a smutný příběh plný dojemných a zajímavých momentů. Navíc budete pří čtení mít chuť na jablečný koláč. 

Hodnocení:
7/10











4 komentáře:

  1. Vyzerá to super, najmä tie jablčné koláče. :D Dúfam, že sa ku knihe niekedy dostanem, keď ju uvidím v kníhkupectve, tak si ju určite kúpim :)
    (Hádam sa Oscar nezabil?!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :D Určitě jí zkus, nebudeš litovat! :) Žádné spoilery! :D

      Vymazat
  2. Tuto knížku mám zarezervovanou. Ale teda v češtině:D. Už se těším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, v češtině má krásnou obálku :3 Je rozhodně na co! :D

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)