čtvrtek 2. dubna 2015

Silo

Originální název: The Wool

Autor: Hugh Howey

Nakladatelství: Knižní klub

Rok vydání: 2014, 2012 (originál)













Obsah


Na planetě už dávno není žádný život. Obloha je šedá a země prašivá. A co se stalo s lidmi? Ti žijí v podzemí ve specoálních silech. Mají tam všechno - školu, práci, bydlení... Ale také tam mají celu, z níž člověk nevyjde nikam jinam než na pustou zem. Smrt je v tomto případě jistá. Ovšem co kdyby se někdo vzbouřil? Co kdyby to, co ukazují lidem v silu, nebyla pravda? A co kdyby se ne všichni snažili o zachování lidské rasy?

Autor


Hugh Howey je americký spisovatel, který dříve pracoval jako kapitán jachty. Silo bylo původně zveřejněno pouze jako povídka. Ta se ovšem stala bestsellerem. 

Ukázka


,,Semena nezešílí,'' řekl jí. ,,Ta ne. Mají špatné dny a dobré dny, ale na tom nezáleží. Necháš je pohřbená a opustíš je a ona dělají to, co semena dělávají, když je necháš příliš dlouho uložená...'' Zmlkl. Zavřel knihu a přitiskl si ji na prsa. (...) 
,,Co dělají semena, když je necháš příliš dlouho uložená?'' otázala se. Zamračil se. 
,,Hnijeme,'' řekl.

Můj názor


Kniha je jednoznačným příkladem dystopie. A tu já zbožňuji. Jak se mi Silo líbilo?

Zaujme vás už hned obálka, na níž je zčásti vyzobrazeno to tajemné silo, v němž bychom si my rozhodně život nedokázali představit, už snad jenom proto, že jim chybí přirozený sluneční svit. Pro lidi v silu, kteří museli odejít ze Země, kterou nezničil nikdo jiný než jejich předci, je to ovšem domov. V něm bydlí, pracují, zakládají rodiny a stárnou. Zdá se to jako idylické soužití. Jeden háček tu ale je. Když spáchají nějaký těžký zločin, tak je čeká pobyt v cele, z níž následující den ráno odejdou v ochranném těžkém obleku vstříc drsné Zemi. A ještě se nikomu nepodařilo přežít.

Kniha je rozdělená na několik částí a střídají se tam hlavní postavy. Nejdříve je zde všemi milovaný šerif Holston, který na výročí smrti své manželky, která musela jít ven, vyslovil přání, že tam chce jít také. Poté je zde příběh starostky Jahnsové, která hledá nového šerifa, a nakonec se kniha (její největší část) věnuje novému šerifovi - nebo spíše šerifce - Juliette z mechanického úseku. Nikdo ovšem netušil, jak Juliette silo změní...

V této knize je dost napínavých a nečekaných momentů, které ji opravdu zařazují mezi dystopie a také mezi jednu z mých nejoblíbenějších knih. Proč? Ohromila mě! Je napsaná zajímavě a tak, že vás silně upoutá a nepustí. 
Musím říct, že v silu bych žít nechtěla...



Hodnocení:
8,5/10

zdroje nevyfocených obrázků: www.weheartit.com

2 komentáře:

  1. Skvělá kniha a ještě lepší recenze! :) Knihu jsem před pár měsíci četla a moc se mi líbila. Líp, něž je to napsané tady, bych ji ani popsat nedokázala. Hrozně pěkně píšete, slečno :D a pokaždé se těším na nový příspěvek:))
    PS: Nový design blogu se Vám vážně povedl. Boží! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pochvalu! :) To jsem ráda a vsadím se, že se Vám kniha také hodně líbila. Děkuji! :D

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)