neděle 16. srpna 2015

All the light we cannot see

Autor: Anthony Doerr

Nakladatelství: Fourth Estate (zakoupeno v anglickém jazyce)

Rok vydání: 2015, 2014 (originál)















Obsah

Za druhé světové války se téměř každý snažil o jediné - přežít. Mladá inteligentní dívenka Marie - Laure je nucena se svým milovaným tatínkem odjet z Paříže do přímořského města Saint - Malo k podivnému strýčkovi Etiennovi. Také je omezena jedním handicapem - nevidí. Příběh se věnuje i německému chlapci Wernerovi, jehož největší zálibou je sestrojování rádií, díky čemuž je přijat na prestižní školu. Kde se samozřejmě prosazuje nacismus... A pán Von Rumpel? Ten prohledává všechny možné úkryty, aby našel pravý nefalšovaný modrý kámen, který mu zajistí nesmrtelnost, ale blízkému okolí neštěstí.

All the light we cannot see. Kniha, která je opěvovaná ze všech koutů knižního světa - knižními blogery, literárními kritiky i novináři. Na Goodreads má téměř čtyři a půl hvězdičky. Možná proto po ní má ruka sáhla. Ale řekněmě si otevřeně - opravdu si kniha zaslouží být tak oslavovaná?

Ve velmi krátkých - mnohdy jen na půl stránky - kapitolách se postupně dovídáme životy hlavních hrdinů příběhu - Marie - Laure a Wernera. Zatímco Marie - Laure sebere válka postupně téměř vše, co kdy měla ráda, Werner se z dětského domova dostane díky jeho znalosti sestavovat rádia na prestižní školu. 

Marie - Laure od svých šesti let neviděla. Její znalosti se ovšem prohlubovaly četbou knih v Braillově písmě a debatami s jejím milovaným tátou, který jí na každé narozeniny vyrobil dřevěný domek, v němž se po vyřešení hádanky vždy objevil nějaký dárek. Druhá světová válka ovšem dostihla i je, a tak se museli přemístit k velmi tichému a záhadnému strýčkovi Etiennovi. Marie - Laure si s ním ale vytvořila nádherný vztah. Původně měli v plánu zůstat v Saint - Malo pár týdnů. Nakonec se to protáhlo na čtyři roky. A z toho tři roky bez táty, který jednou odjel a nikdy se už nevrátil. Zanechal jí po něm pouze nový dřevěný model městečka Saint - Malo, aby se v něm Marie - Laure lépe orientovala. V malém Etiennově domečku se ovšem něco skrývalo. Do ruky jí spadl malý modrý kámen. Jak se jí povede přežít válku, když ona samotná trpí takovým handicapem?

,,Now,'' he says, ,,you're going to take us home.'' Her mouth drops open.  
,,I want you to think of the model, Marie.'' 
,,But I can't possibly!'' 
,,I'm one step behind you. I won't let anything happen. You know where you are.'' (...) 
,,It's so big,'' she whispers. ,,You can do this, Marie.'' She cannot.

,,Teď,'' řekl, ,,nás vezmeš domů. Její pusa se otevře dokořán. 
,,Chci, abys myslela na ten model, Marie.'' 
,,Ale to nemůžu!'' 
,,Jsem krok za tebou. Nedovolím, aby se něco stalo. Víš, kde jsi.'' (...) 
,,Je to tak velké,'' zašeptá. ,,To zvládneš, Marie.'' Nezvládne to. 
Werner žije se svou sestrou Juttou v dětském domově. Jeho zálibou je učit se o rádiích. Postupně se tak zdokonalí, že dokonce rádio dokáže i sestavit. O tom se dozvěděli vysoce postavení lidé, kteří mu doporučili, aby se přihlásil na školu. Dostal se tam, a tak musel opustit sestru a dětský domov a začít tvrdě pracovat. Samozřejmě ve prospěch Hitlera. Werner z toho měl vždy vcelku špatný pocit. Trestat ostatní? To se mu moc nepozdává... I přesto přijme tajnou práci, kdy spolu s neobyčejně velkým člověkem Volkheimerem a dvěma bratry jezdí celé dny v autě a poslouchá, kdo vysílá nelegální rádiové vysílání. A koho přistihnou, toho trest nemine...

Jak se tyto dvě nesmírně odlišné lidské bytosti mohou setkat?

Kniha přeskakovala z minulosti do současnosti, která je v tomto případě roku 1940, podíváme se na konci dokonce i do budoucnosti. Osobně mám velmi ráda příběhy odehrávající se za této doby, a když měla kniha tak vysoké hodnocení, tak jsem si říkala, že přeci nemůže být špatná.

Nevím, čím to bylo, ale mně se zdála vcelku špatná. Ne úplně, ale nebavilo mě to. Příběh byl sice napsaný srozumitelně, ale postavy jsem si nijak zvlášť nezamilovala a kniha se docela táhla. Přece jenom měla přes 500 stran. Kapitoly byly z valné většiny o Marie - Laure a Wernerovi, ale čas od času vyprávěly příběh někoho jiného, takže jsem pak bylá zmatená, o koho se vlastně jedná. Celkovou pointu příběhu jsem moc nepochopila, a proto tuto knihu hodnotím jako slabý průměr. Není v ní nic, co by mě donutilo si ji zapamatovat.

Tak proč má takové vysoké hodnocení?

Netuším.


Hodnocení:
5/10

zdroje: www.weheartit.com



0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)