sobota 22. srpna 2015

Simon vs. The Homo Sapiens Agenda

Autor: Becky Albertalli

Nakladatelství: Penguin books (zakoupeno v anglickém jazyce)

Rok vydání: 2015 (originál)















Obsah


Hlavním hrdinou této knihy je šestnáctiletý Simon Spier, často oslovovaný pouze Spier, závislý na sušenkách Oreo a na Tumblru. Právě tam Simon najde jeden příspěvěk, s jehož autorem si začne psát maily. Je možné se zamilovat po internetu? Jeden neobezřetný krok ovšem zapříčiní, že se Simon stane obětí blackmailu. Musí pomoct odpornému Martinovi získat krásnou Abby, jinak všem ukáže vyscreenshotované Simonovy maily. Které prokážou, že je gay.

Můj názor

O této knize se na internetu hodně povídalo, a já se jí snažila získat, protože (i přes velmi zvláštní název) se zdála zajímavá. Dobře, dobře, zdála se zajímavá hlavně kvůli názvu.

Simon Spier chodí na střední školu, má dobrou partu kamarádů, dobré známky, hraje ve školním divadle. A taky si posílá maily s klukem, jehož příspěvek na Tumblru ho ohromil. Simon je totiž gay. A tento druhý tajemný kluk napsal pravdivý příspěvek o samotě, z něhož Simon vytušil, že autor je taky gay. Simon si v mailech přezdívá Jacques a tajemný kluk si přezdívá Blue. Postupně se o sobě začínají dozvídat čím dál více věcí, prozradí na sebe skutečnosti, které nikdy nikomu neřekli. A postupně se i sbližují. Jde to vůbec po mailu? Simon je šťastný, ale ne nadlouho. Odporný spolužák Martin využije příležitosti a vyscreenshotuje Simonovy maily. Všechny. A chce, aby ho dostal k jeho kamarádce Abby, která se mu líbí. Simon to ovšem bere jako blackmailing. Proč by taky ne, když je v ohrožení jeho největší tajemství, které zatím nechce prozradit? To, že je gay?

All right - I have a sneaking suspicion that you're not 100 % committed to your Oreo diet. The guidelines are really pretty basic. Breakfast is obviously an Oreo granola bar or Oreo Pop - Tart. No, they're not gross. Shut up. Lunch should be Oreo pizza with an Oreo milkshake and a couple of those Oreo truffles my mom makes. Dinner is deep-fried Oreos dissolved in milk. Dessert can be Oreo straight up. It's for your health, Blue.
Dobře - mám podezření, že 100 % neznáš svou Oreo dietu. Pokyny jsou jednoduchý. Snídaně je samozřejmě cereální tyčinka Oreo nebo Oreo Pop - Tart. Ne, nejsou hnusný. Zmlkni. Oběd by měl být Oreo pizza s Oreo milkshakem a pár těch Oreo lanýžů, co dělá moje máma. Večeře by měly být smažené Oreo rozpuštěné v mléce. Dezert můžou být přímo sušenky Oreo. Je to pro tvé zdraví, Blue.

 
Simon vs. The Homo Sapiens Agenda. První stránky jsem se musela nejdříve zorientovat, o co se vlastně jedná. Ne, že by to bylo zmatečné, jenom jsem předtím o příběhu vůbec nic nevěděla. První stránky mě ani moc nechytly, a já začala být zklamaná, že jsem se na knihu přetěšila a že je pouze jednou z těch, která patří do šuplíku přechválených knih. Po těchto ,,zoufalých chvílích'' ovšem přišlo něco jako zlom, a já se do knihy ponořila. A četla ji jedním dechem. Simon se mi zdál velmi sympatický. Nevím, jak to mám přesně vysvětlit, ale někdy knihy pro teenagery nejsou úplně realistické, postavy se nechovají jako normální teenageři. Simon byl ale dokonalým příkladem dnešního teenagera. Byl mi sympatický i proto, že miloval Oreo. A to já miluju taky. V knížce byly různé zábavné narážky, ale taky budete tak trošku pátrat, kdo se skrývá za monitorem druhého počítače. Garantuji vám, že teorie se vám budou měnit každé dvě kapitoly. Simon vs. The Homo Sapiens Agenda je vtipná, chytrá a odpočinková kniha s nesmírně sympatickým hlavním charakterem, kterou budete číst s úsměvem na tváři. Je sice pravda, že posledních pár stránek tam být nemuselo (až moc sladké), ale v konečném výsledku to až tak moc nevadilo.


Hodnocení:
9/10

zdroje: www.weheartit.com



0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)