neděle 13. září 2015

Paper weight

Autor: Meg Haston

Nakladatelství: Hot Key Books (zakoupeno v anglickém jazyce)

Rok vydání: 2015 (originál)













Obsah

Stephanie - tedy chci říct Stevie - se po odchodu mámy rozhodla radikálně změnit. Táta jí sice říkal, že to bylo proto, že je nedokázala dostatečně milovat, ale to byla určitě jenom zástěrka. Stačil pouhý do zrcadla, aby si uvědomila, že to bylo kvůli ní - zabírala přeci tolik místa se svou postavou! Rozpláclá stehna, velké boky... To ne. Bude s tím bojovat. Nakonec se svou nemocí nechá naprosto pohltit. Až tak moc, že ztratí svého milovaného bratra. Její vinou. A jak jinak se mu více přiblížit, než taky umřít? S tím ovšem nesouhlasí lékaři v ozdravovně...

Jak jste mohli pochopit z obsahu, tato kniha se věnuje poruchu příjmu potravy. Porucha příjmu potravy je velmi nebezpečná nemoc a je neskutečně těžké tohoto démona porazit. Ale ten, kdo se rozhodne s ním bojovat, je hrdinou. Ať si každý říká, co chce.

Stevie žila vcelku poklidný rodinný život. Její máma sice chtěla, aby nejedla tolik sladkostí, aby byla vždy dokonale vystrojená, ale v konečném výsledku to přece jenom byla její vlastní máma, kterou milovala. Člověka, kterého ovšem milovala ze všech nejvíc, byl její bratr Josh. Ve všem jí rozuměl, měl jí rád a bral jí takovou, jaká je. Když ovšem jejich táta jednoho dne přišel se zprávou, že jejich máma odchází, protože je nedokázala dostatečně milovat, zhroutí se jí celý svět. Proč by tak najednou odešla? V tom přeci musí být něco jiného... Jediný pohled do zrcadla jí stačil. Zabírala tolik drahocenného místa. Ale s tím se rozhodla skoncovat.

Stevie přestala jíst, ale jediný, kdo si toho všiml, byl její bratr. Snažil se jí přímět, ale nemoc jí postupně více a více pohlcovala, až se k němu nedokázala chovat hezky. Jediné, nad čím přemýšlela, byly kalorie potravin a... alkohol. Buď byla opilá, nebo nervózní. Zároveň si našla i novou kamarádku. Eden byla tak krásná a tak štíhlá. Jenomže jí nedošlo, jak moc jí využívá. Byla jednoduše ráda, že někoho má. Někoho, kdo se o její vzhled nezajímá. Osudovou chybou ovšem bylo jí seznámit s Joshem.

Tu osudnou noc Josh umřel. A Stevie od té doby počítá dny do roku od jeho smrti. Aby se mohla taky zabít a být navždy s ním. Její táta se ovšem rozhodne skoncovat s jejími věčnými opileckými zálety a odmítání jídla. A tak se Stevie ocitá v ozdravovně. Pro dívky s poruchou příjmu potravy.

Příběh se potom věnuje dnům, které Stevie nuceně tráví v ozdravovně, kde jí všichni nutí jíst. Ale ona nechce. Chce za svým bratrem. A jak můžete přesvědčit někoho tak zarytého do svého cíle?

Kniha je vcelku krátká, dobře se čte (pokud se dá říct, že se tento typ knihy dobře čte) a vypadá to, jako kdyby autorka opravdu měla zkušenosti s pobytem v ozdravovně. Příběh nám postupně odkrývá i Stevienu minulost, a co se doopravdy stalo s jejím bratrem. A hlavně, jak se Stevie vypořádává s démony v podobě anorexie a - konkrétně v jejím případě - bulimie. S nemocemi, které tak často vezmou mladý život. Jen kvůli touze být dokonalý.

Hodnocení:

8,5/10


0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)