čtvrtek 8. října 2015

More than this

Autor: Patrick Ness

Nakladatelství: Walker books

Rok vydání: 2014, 2013 (originál)














Obsah


Seth už nemůže dál žít. Všechno se na něj nakupilo, je toho příliš. A proto se rozhodne skočit do ledového moře plného ostrých kamenů. Cítí, jak umírá...
Vzbudí se. Někde úplně jinde. Je celý nahý, obvázaný jenom pár obvazy, a naprosto zmatený. Jak je možné, že se probudil na místě, které neviděl už od svých osmi let, od té doby, co se jeho bratrovi stala strašná nehoda? A hlavně - jak je možné, že žije?

Známý americký spisovatel Patrick Ness vydal už svou v pořadí devátou knihu s příhodným názvem More than this. Proč příhodným? Nebojte se, dozvíte se to v této knize. Ale možná si to nejdřív neuvědomíte... 

Seth dříve žil v městečku v Anglii s jeho rodiči a mladším bráškou Owenem. Ovšem po té hrozné nehodě, co se stala jeho bráškovi, a po níž se už nikdy nevzpamatoval, to přinutilo jejich rodiče se navždy odstěhovat z Anglie a začít nový život v Americe. A tak se malý Seth musel přesunout do úplně nového města, deštivého pobřeží Washingtonu. Moc dobře si uvědomoval, že jeho rodiče ho nemají zdaleka tak rádi jako Owena. Možná ho za nehodu i trochu obviňují. Seth si prochází pubertou, tím nejtěžším obdobím v životě dospívajícího, a nemá mu kdo pomoct. Míval vše, a najednou nemá nic. A proto se rozhodne skončit se životem. Už nemá, jak dál.

Po smrti se ale probudí v jeho rodném městečku v Anglii, ve městě, kterým rodiče nakonec tak opovrhovali. Na sobě nemá nic jiného než pruh obvazů, jeho vlasy jsou neuvěřitelně krátké a jeho tělo je pohublé. A vše je vylidněné. Ve městě - a možná i na Zemi - je naprosto sám.

Jak je tohle všechno možné?

He knows where he is now. He knows why it would be this place, knows why he would wake up here, after-
After he died. This is hell. A hell built exactly for him. A hell where he would be alone. Forever. He's died, and woken up in his own, personal hell.
Už ví, kde je. Ví, proč by to bylo tohle místo, ví, proč by se probudil tady, po-
Po tom, co umřel. Tohle je peklo. Peklo postavené přímo pro něj. Peklo, kde bude sám. Navždy. Umřel, a probudil se v tomhle vlastním pekle. 
 
 
Kniha More than this je dramatická, napínavá, lehce akční a hlavně děsivá dystopická kniha, která ovšem ukazuje budoucnost, která by se postupem času mohla stát. A to je na tom ta nejděsivější představa. Často mě úplně mrazilo, jak moc by svět byl strašný... 

Každopádně, k příběhu - Seth byl vcelku sympatickým hrdinou, ovšem trochu se mi zdá, že nám neprozradil úplně všechno. Možná je to i kvůli tomu, že tento příběh nevypráví on sám, jak je to nyní u většiny knih zvykem, ale sám spisovatel. Pár věcí zůstalo vcelku nevysvětlených. A prvních padesát stránek se to muselo opravdu rozjet. Ale toto jsou pouze malé výtky jinak skvělého, ale dosti mrazivého příběhu z pera spisovatele, který dvakrát vyhrál prestižní ocenění Carnegie Medal, a který mě dokázal svým vymyšleným a propracovaným světem naprosto ohromit.


Hodnocení:
9/10

zdroje: www.weheartit.com

0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)