neděle 29. listopadu 2015

The Rest of us just live here

Autor: Patrick Ness

Nakladatelství: Walker books

Rok vydání: 2015 (originál)














Obsah

Jediné, po čem Mikey touží, je to, aby odmaturoval. Aby žil normálním životem. Ale jak se mu to může podařit, když je město ohroženo zvláštní sektou teenagerů (takzvanými ,,indie kids''), která se vyznačuje modrým světlem a nenechá je na pokoji? Proč musí být všechno tak složité...

The Rest of us just live here je dalším, a také nejnovějším, dílem populárního spisovatele Patricka Nesse, jehož knihy byly mnohonásobně oceněny prestižními knižními cenami. Jak se mu tedy toto dílo povedlo?

Hlavní postavou je Mike, který má... Jednoduchá přání. Není předurčený k velkým věcem. Není předurčený k velké kariéře. A ano, konec světa se možná blíží. Ale co když je někdy potřeba řešit si své vlastní ,,malicherné a malé problémy'', které se zdají mnohem větší než ty, které ohrožují celou populaci?

Mike si přeje jediné - odmaturovat a mít dobrý život. Je mu jedno, s jakou kariérou, v jakém městě. Jeddnoduše chce mít plnohodnotný život. Má blízkou partičku přátel, kteří ho drží nad vodou, narozdíl od jeho rodičů, kteří jsou.. Jaksi příliš pohlceni sami sebou. Naštěstí, Mike má ještě k přátelům dvě sestry, které se snaží ochraňovat a miluje je nadevše. Mohlo by se zdát, že už nyní vede jeho vysněný dobrý život plný skvělých vzpomínek. Ale je to opravdu tak jednoduché?

Mrs Choi and our grandmother sleep, the room is quiet, that middle bed between them empty, empty, empty, and I feed my sister her lunch. We share our craziness, our neuroses, our little bit of screwed - up - ness that comes from our family. We share it. And it feels like love.
Paní Choi a naše babička spí, pokoj je tichý, prostřední postel je prázdná, prázdná, prázdná, a já svou sestru krmím jejím oběděm. Sdílíme své šílenství, naše neurózy, naši poničenost, která pochází z naší rodiny. Sdílíme ji. A je to jako láska. 

Mike má spoustu problému, které se ovšem snaží držet sám v sobě. Tak zaprvé - proč na ně sekta teenagerů tak útočí? Proč jim před pár lety podpálili školu? A hlavně - co má znamenat jejich oživování mrtvých spojené s modrým světlem? Mike ovšem nechává všechny tyto problémy lehce stranou - to hlavní, o co se zajímá, je Henna. Henna je Mikeova dlouholetá kamarádka. Ale on už jí dlouho považuje za víc, než jen kamarádku. A neví, jak jí to má říct. Pro Mikea je toto mnohem větší problém, než možný zánik světa. 

Musím říct, že nevím, co si o této knize mám myslet. Než jsem vůbec napsala tuto synopsi, trvalo mi to docela dlouho. Ne, že by se mi příběh nelíbil, to se nedá říct, ale jsem jednoduše zmatená. Nějak jsem nepochopila hlavní zápletku, nebylo tam ani nic moc, čemu by se dalo říkat ,,plot twist''. Prostě nevím. Mé pocity pro tuto knihu jsou nějak prázdné, protože si nedokážu vysvětlit, co mělo být posláním této knihy.


Hodnocení:
6/10

zdroj: www.weheartit.com

0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)