úterý 1. prosince 2015

Everything everything

Autor: Nicola Yoon

Nakladatelství: Corgi

Rok vydání: 2015 (originál)














Obsah


Maddy je alergická na svět. Doslova. Trpí totiž vzácnou nemocí, kvůli které nesmí vycházet ven. Když se s ní chce někdo setkat, musí projít dekontaminací. Maddy byla celých 17 let svého života vcelku spokojená - četla knihy, učila se... Vše se ovšem změní, když Maddy dovrší 18 let a do vedlejšího domu se přistěhuje sympatický Olly.

Everything everything je debutová kniha námi zatím neznámé spisovatelky Nicoly Yoon. Jak se vypořádala s jejím prvním dílem, které má - řekněme si to otevřeně - velmi zajímavý nápad?

Na začátku knihy se seznamujeme s Maddy. Může se nám zdát jako normální holka. Opak je ale pravdou. Maddy totiž trpí velice ojedinělou a zvláštní nemocí už od dob, kdy byla malým miminkem. Kvůli této nemoci nesmí nikdy vycházet ven. Samozřejmě, že by si Maddy přála být jako každý normální teenager, ale jelikož ví, že toto přání se jí nikdy nesplní, tak je se svým životem spokojená a snaží se si ho užívat. Navíc má mámu, která ji miluje a ochraňuje, a moc hodnou vychovatelku. Ale je jasné, že takto idylické to nemohlo zůstat věčně.

Maddy dovrší 18. roku - rok, kdy by se správně měla připravovat na dospělácký život, na univerzitu. Maddy ovšem své narozeniny tráví pouze s mámou, tím sejným způsobem, jako každý rok. Pro ní to není nic vzrušujícího. Jen další rok, který strávila zavřená. 

,,Everything's a risk. Not doing anything is a risk. It's up to you.'' I look around my white room at my white coach and shelves, my white walls, all of it safe and familiar and unchanging. I think of Olly, decontamination - cold and waiting for me. He's the opposite of all these things. He's not safe. He's not familiar. He's in constant motion. He's the biggest risk I've ever taken.
,,Všechno je risk. Nedělat nic je risk. Je to na tobě.'' Podívám se na můj bílý pokoj, na můj bílý gauč a bílé police, na mé bílé zdi, vše z toho bezpečné, známé a neměnící se. Myslím na Ollyho, dekontaminaci - chladnou, která na mě čeká. On je opakem všech těchto věcí. Není bezpečný. Není známý. Stále se pohybuje. On je tím největším rizikem, jaké jsem kdy podstoupila. 

Několik dní po narozeninách se ovšem do vedlejšího domu nastěhuje sympatický kluk Olly, který nenosí žádnou jinou barvu, než černou. Je naprostým protikladem Maddy, která má všechno bílé. Maddy tento kluk přímo fascinuje - je přeci jenom vzrušením v jinak stereotypních dnech. S Ollym si nejdříve začne psát pouze emaily. Snaží se být opatrná, ale pak jí dojde, že jí nestačí si s ním jenom psát. Chce, aby jí navštívil. Jak ovšem může vzniknout láska u někoho, koho se nikdo cizí lidé nesmí ani dotknout?

Nicola Yoon se své debutové knihy zhostila se ctí. Čekala jsem, že tato knížka bude patřit do dalších přeslazených ,,romanťáren'' s hloupým příběhem. To, co jsem ovšem četla, se tomu ani zdaleka nepodobalo. Samozřejmě, hlavním tématem byla láska. Ale také vzpírání se a dospívání jedné mladé dívky, která se poprvé v životě snaží doopravdy žít. I kdyby jí to mělo stát život. 

Kniha překonala má očekávání.


Hodnocení:
8,5/10

zdroje: www.weheartit.com



2 komentáře:

  1. Tuto knihu vůbec neznám, ale musím uznat, že nevypadá vůbec zle. Určitě si na ni najdu čas. Děkuji za nádherný knižní tip :)

    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to opravdu výborně! A ještě to od tebe dostalo vysoké hodnocení, to už něco znamená! :) Podívám se po ní v angličtině, přijde mi, že bude mít lepší atmosféru v aj :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)