úterý 12. ledna 2016

Starter for ten

Autor: David Nicholls

Nakladatelství: Hodder and Stoughton

Rok vydání: 2014, 2003 (originál)














Obsah


Brian nastupuje na univerzitu studovat anglickou literaturu. Knihy měl vždy moc rád, a nástup na univerzitu mu zajišťoval nový, samostatný a nezávislý život, kde nemusí žít v osamělém domě jenom s mámou, která ještě stále pláče nad smrtí jejího manžela, Brianova otce. Brian se konečně cítí volný. S pocitem nově získané volnosti se ovšem Brian trochu ztrácí. Volné chvilky tráví popíjením v hospodě, nebo snažením se získat lásku krásné Alice, a na přednášky už mu jaksi nezbývá čas. Jediným světlým bodem života na univerzitě je proto ,,Univerzitní výzva'', kde se otestují jeho všeobecné znalosti v podobě televizního kvízu. 


Starter for ten je dílo z pera známého a oblíbeného britského spisovatele Davida Nichollse, který příběh zasadil tentokrát pouze do univerzitního prostředí, a ne do různých lokalit v průběhu života, jako tomu bylo u jeho nejznámější knihy One Day.

Na začátku příběhu se seznamujeme s Brianem, klukem, který má lehce ,,ujetý'' smysl pro humor, a s dívkami se moc bavit neumí, což nám příběh ukazuje na prvních stránkách knihy, kdy Brian navštíví studenstskou párty. Na ní ovšem potká nádhernou a milou Alice Harbinson, do které se hned zamiluje. Mezitím si zvyká na nový univerzitní život a - jak by to šlo říct vhodně - moc to nezvládá. Na přednášky pomalu ani nechodí a často byste ho viděli v hospodě sedět nad pivem. Jediný světlý bod tady ovšem je (tedy kromě lásky k Alice) - Univerzitní výzva. Brian se do ní vždy chtěl přihlásit, byl to jeho a tátův sen. Zprostředkovat své znalosti v přímém přenosu v televizi? To je přeci úžasné! Než ale vůbec nastane Den D, kdy konečně bude moct ukázat, že není žádnou rádoby vtipnou ,,nulou'', ale že na něj můžou být za něco pyšní, projde si dlouhou cestou plnou nástrah v podobě holek, bojování s průměrem a minulostí. 

Musím říct, že hlavní hrdina se mi zezačátku knihy zdál normální, takový zmatený kluk, který se konečně těší na svobodu. V průběhu příběhu se mi ovšem začínal protivit. To, jakým způsobem ,,kašlal'' na jeho příležitost! Chápu, univerzita není stvořená pro každého a čas od času si člověk nějaké povyražení dovolit může, ale NE každý den. Brian, který se tolik toužil dostat na univerzitu a studovat anglickou literaturu, a teď se všeho vzdá? Láska je ale mnohem silnější... 

Příběh popisující univerzitní život mladého devatenáctiletého kluka je odpočinkovým příběhem s tak neskutečně, jakýmsi způsobem, smutným, otevřeným a depresivním koncem, že jsem chvíli jen seděla a nakonec hlasitě zaklapla knihu. Ne, tenhle konec mi opravdu naději nedodával. Alespoň ho trošku vylepšil epilog.

Hodnocení:
7/10


0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)