sobota 11. června 2016

The Reason I Jump

Autor: Naoki Higashida
Nakladatelství: Sceptre
Rok vydání: 2013, 2007 (originál)
















Obsah

The Reason I Jump je kniha, která odpovídá na nevysvětlené a nám neznámé otázky ohledně nemoci zvané autismus. Proč autisté potřebují mít vše přesně nalajnované a nemají rádi změny? Proč nemají rádi, když se jich někdo dotýká? Proč to vypadá, že nikoho neposlouchají a do nějaké činnosti se mohou pustit až po schválení, že se do toho opravdu mají pustit? A hlavně - co si sám Naoki o své nemoci myslí?




Netušila jsem, že autorem této knihy byl teprve - v době vydání - třináctiletý kluk z Japonska. Zároveň jsem také netušila, že tato kniha vlastně nemá příběh. Řadí se do žánru non-fiction. Nicméně, těm, kteří mají známého s touto nemocí, se určitě hodí.

Stejně tak se hodila i známému spisovateli Davidu Mitchellovi (autor knihy Cloud Atlas), který knihu, která mu konečne osvětlila celou situaci ohledně jeho syna, z japonštiny s pomocí KA Yoshida přeložil.

Jak jsem již zmiňovala, kniha nám poskytuje odpovědi na asi 60 otázek, které si všichni ohledně autismu klademe. Naoki nám krásným způsobem ukazuje, že autisty, i přes jejich problémy, je třeba také brát vážně. Jsou to lidi z masa a kosti, jen se liší tím, že mají jiné vnímání světa. I oni se cítí smutně, osaměle, i oni se potřebují někdy vybrečet. A pro ty, co si s nimi nevěděli rady, přišla tato kniha od mladého Naokiho jako dar z nebes.

Jelikož se tato kniha řadí do žánru non-fiction, nebudu ji ani dávat bodové hodnocení. Každý se může rozhodnout, na kolik hvězdiček by ji ohodnotil. Někomu velmi pomůže, někdo se z ni poučí.

2 komentáře:

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)