úterý 30. srpna 2016

Tiny Pretty Things


Autor: Sona Charapoitra, Dhonielle Clayton

Nakladatelství: Harper Teen

Rok vydání: 2015 (originál)

Žánr: young adult, thriller, drama


Na prestižní baletní konzervatoři v New Yorku rozhodne nevznikají přátelství na celý život. Platí zde pravidlo, že kdo patří mezi nejlepší, bude za to pykat. A to tvrdě. Protože každý chce být na vrcholu.


Kniha od dvojice spisovatelek Sony Charapoitry a Dhonielle Clayton se po vydání začala číst všemi fanoušky young adult. Příběh dívek, které se na prestižní konzervatoři fyzicky a psychicky trápí? To si říká o pořádně napínavé drama, kde husí kůže zůstane nepřetržitě! 

Kniha se věnuje třem dívkám - Bette, Gigi a June. Každá má nějaký vlastní problém. Každá je úplně odlišná. Všechny mají ovšem stejný cíl - zůstat na vrcholu. 

Bette byla vždy královnou školy, patřila mezi špičkové studentky baletu, byla krásná a měla toho nejlepšího kluka Aleca (zároveň take jednoho ze dvou na škole, co nejsou gayové). Každy den byla blíž slibné kariéře primabaleriny. Jenže žila ve stínu své starší sestry Adele, která byla vždy lepší. Bette si to začíná uvědomovat, a navíc do školy přichází nová studentka Gigi, která jí začíná brát vše, co kdy měla. Hlavní role v představení. Jejího kluka. A její snový život se začíná rozpadat. Ona se toho ale vzdát nenechá. Vždyť už jednou dokázala odstranit konkurenci.
Gigi se mezitím stává novou Bette, až na to, že o mnoho milejší. Alec ji miluje a stává se novou hvězdou. To je víc, než si mohla přát. Jenže ostatní ten fakt, že má vše, když na školu chodí jen dva měsíce, nehodlají přejít. A tak začíná psychické vydírání, které má za úkol Gigi zlomit.
A poslední tady máme June. Tu, která je vždy jen náhradnicí. Tu, která dříve měla skvělou kamarádku, ale po jednom incidentu se k ní všichni otočili zády. Podpora jí nepřichází odnikud, dokonce ani od její mámy, která jí vyhrožuje, že jí přihlásí na normální státní školu. June se snaží být perfektní, ale netuší, že její bulimie jí může dostat okamžitě domů. 

Tyto holky jsou propojené víc, než si myslí. A každá z nich se snaží tu druhou shodit. Jen jedna může být nejlepší.

Ať už od knihy očekáváte cokoliv, vaše očekávání překoná. Dlouhé čekání a hledání knihy po všech možných kamenných knihkupectvích specializujících se na anglické knihy se vyplatilo. Proč byla vyprodaná? Zřejmě díky její kvalitě! I přesto, ze Tiny Pretty Things jsou prvotinou teto spisovatelské dvojice, zvládly to na výbornou. Odměnou jsou jim nadšení čtenáři, kteří si s radosti kupují i druhý dil, který vyšel nedávno. 

Příběh je napsaný napínavě a dramaticky, tak moc, že se vám mnohdy bude zajisté svírat srdce z neustálých křivd a pomluv, za něž by se nemuseli stydět ti největší podvodníci. Čekal by tohle někdo u baletek? 
Kniha je rozdělená na pohledy všech tří baletek, takže se můžeme jednotlivě podívat, jak uvažují. Je sice pravda, ze i přes Gigiinu dobrotu a milost mě její příběh bavil ze všech nejmíň - všechno se jí dařilo, ale příběhy June a Bette příběh naprosto vyvažovaly, byly ukázkovým příkladem závisti a zla. Jak daleko může závist člověka zavést? Vězte, že hodně daleko. Příběh plynul rychle a kniha vyvolává ten nepřekonatelný chtíč, že jí musíte číst v každé volné chvíli. Nevidím žádné minusy, snad jen ten, že jsem knihu musela tak dlouho shánět. Ale opravdu to za to stálo. Takto dramaticky a velmi dobře propracovaný příběh jsem už dlouho nečetla a já mám tak to potěšení,  že se tato kniha jako další zařazuje mezi nejlepší knihy, co jsem kdy četla. 



Hodnocení:
9/10

3 komentáře:

  1. Klárko, máte nádherný blog. =) Jen tak dál! Budu vás i nadále sledovat. Jen jsem se chtěla inspirovat. Kde si kupujete recenzované knihy nejčastěji a jaké knihkupectví byste tedy mohla doporučit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji vám moc! Nejčastěji si knihy kupuji v anglickém oddělení Paláce Luxor na Václavském náměstí. Příležitostně kupuji knihy i v Knihy Dobrovský, ale hodně často nakupuji i na Martinus.cz či zahraničníh stránkách jako bookdepository.com. A samozřejmě nesmím zapomenout na nákupy v zahraničí! :) Osobně si ale myslím, že Martinus.cz je skvělý e-shop a jako kamenné knihkupectví je Palác Luxor vcelku dostatečný. :)

      Vymazat
  2. Určitě si tuhle knížku zařadím do svojí knižní databáze, protože to vypadá opravdu velice zajímavě a jako téma, které je mi jako dělané na míru. Ale jako taky je pravda že se říká, nesuď knihu podle obalu, nebo v tomhle případě recenze. :) Třeba Návrat krále má spoustu skvělých recenzí, ale mě ta knížka nebaví.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)