čtvrtek 15. září 2016

Gemini


Autor: Sonya Mukherjee

Nakladatelství: Simon and Schuster

Rok vydání: 2016 (originál)

Žánr: YA


Představte si, že ohledně vašich snů a plánů se neustále musíte ohlížet na někoho jiného. Na někoho, kdo má sny zase úplně odlišného rázu. Ale bez koho byste si nedokázali představit život.


Hailey a Clara jsou dvojčata. Každá má jiné zájmy - Hailey miluje umění, Clara zase astronomii. Hailey je společenská a Clara by zase byla nejradši sama doma. Jednu věc mají ovšem společnou, jednu velkou věc - jsou siamská dvojčata, srostlé k sobě páteří. Obě mají pár nohou a pár rukou. Jsou plně vyvinuté. Avšak když někdo štípne Hailey do ruky, cítí to i Clara. Když se Clara přejí, Hailey má také pocit plného břicha. Jedna bez druhé si ovšem život nedokážou představit. Když se ale blíží zásadní volba v jejich životech týkající se výběru univerzity, zjistí, že každá má jiné priority. 

Navíc se objeví další problémy - kluci. Clara a Hailey touží po delším vztahu, ale kdo by chtěl chodit s holkou, která má své dvojče vždy u sebe a je tak nucena sdílet i momenty, které jsou určeny jen pro dvojici, která spolu chodí? Navíc jim brzy bude osmnáct a blíží se důležitá volba vysoké školy. Jelikož má ovšem každá jiné plány, volba je těžká. Zatímco tichá Clara touží po škole v blízkém vedlejším městě, kde by nebylo tolik nových lidí, kteří by na ně koukali jako na exempláře v cirkusu, Hailey chce cestovat a studovat na umělecké škole v San Franciscu. Stojí tak před zásadní otázkou: Bylo dobře, že je rodiče po narození nerozdělili? Byl by jejich život jednodušší?

Kniha Gemini od spisovatelky Sonyi Mukherjee se zabývá dosti neokoukaným a originálním tématem. Příběhů týkajících se siamských dvojčat není mnoho. Navíc kniha jistě upoutá nádhernou obálkou. Troufala bych si říct, že jednou z nejpovedenějších, co jsem kdy viděla. Nicméně, pokud čekáte nějaké nervy drásající drama o těžké volbě a uvědomění si vlastních priorit, tak budete dosti zklamaní. Dvojčata neřeší nijak závažné problémy, jejich největším problémem jsou - jak jinak - kluci. Toto téma se vedle toho hlavního tématu - a to sice otázky, zda-li bylo dobré, že je rodiče po porodu nenechali rozdělit - probírá celou knihu. A tak tento příběh, který měl tak dobrý námět a potenciál, pomalu sklouzává k typické young adult romanťárně, kde je ta skutečnost, že dívky jsou spojené páteří, v podstatě vedlejší. Nicméně, i tak dívkám patří neskonalý obdiv - představte si, že jste dvě odlišné osoby, ale dohromady tvoříte jeden celek. Co se týče tělesné schránky. Ale co se týče psychické stránky, každá toužíte po něčem jiném. Neustále musíte dělat kompromisy. 

Kdyby se upustilo od typických teenagerovských problémů, tak by tato kniha měla rozhodně vyšší hodnocení. Pokud ovšem připočítám originální námět a nádhernou obálku, hodnocení se trochu zvýší. 

Hodnocení:
6/10


0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)