středa 14. září 2016

Shiny Broken Things


Autor: Sona Charaipotra, Dhonielle Clayton

Nakladatelství: Harper Teen

Rok vydání: 2016 (originál)

Žánr:  drama, young adult

POZOR! Recenze může obsahovat spoilery!

Život na baletní konzervatoři není ani po nedávných incidentech zdaleka poklidný. Dívkám nastává poslední rok, v němž se mohou ukázat a získat jedno z pouhých dvou míst na americké baletní scéně. Nebyla by to ovšem baletní konzervatoř, kdyby se každá nesnažila dostat tato místa ať to stojí, co to stojí.


Sona Charaipotra a Dhonielle Clayton se po více než roce vrací s dalším (a zřejmě i posledním) dílem krátké série o žárlivých baletkách na baletní konzervatoři. Příběh je znovu vyprávěn z pohledu tří baletek - Bette, Gigi a June. Po tom, co se na poslední rok na konzervatoř vrátila rok a půl se zotavující Cassie, dívky mezi sebou soupeří ještě více. 

Cassie bývala hvězdou scény a když odešla, dívky si s pocitem viny oddechly, že je o jednu konkurenci míň. Vrací se v tu nejnevhodnější dobu. 
Mezitím se do školy vrací i Gigi, která se půl roku musela zotavovat po srážce s autem, pod které ji strčila Bette. Místo toho, aby se zdokonalovala, myslí ovšem jen na pomstu. Zapomíná, že přesně tak se začala chovat i Bette... 

Ta je mezitím zavřená doma mezi čtyřmi stěnami a usilovně trénuje se soukromou učitelkou. Zarytě tvrdí svou nevinu, ale nikdo není s to jí věřit. Ví, jak zlá a žárlivá dokáže být. Potřebuje se dostat do školy, aby dostala místo v baletní společnosti. 
A June? Tu stále trápí porucha příjmu potravy. Chce být dokonalá, ale neuvědomuje si, že baletky musí mít na tanec především sílu.

Která z nich dosáhne svého snu a které zůstanou oči pro pláč? Skončí už jednou provždy kruté naschvály? 



Shiny Broken Pieces se kvalitou naprosto vyrovná prvnímu dílu Tiny Pretty Things. Příběh vás od první stránky chytne a nepustí. Už jen díky tomu, že vůbec nic nenasvědčuje, jak hlavní postavy skončí. Kniha ma mnoho překvapivých a srdceryvných momentu, mnohdy se vám znovu bude zvedat žaludek a krčit čelo z toho, jak si můžou tyto mladé elegantní tanečnice navzájem způsobit tolik škody. 

Ani na tomto dilu se nedá najít žádné minus, něco, co by se dalo zkritizovat. Možná je to i díky tomu, že příběhy z baletního prostředí moc často zpracovávány nebývají. Samozřejmě, v příběhu se daly najít nějaké podobnosti například s knihou Pretty Little Liars, ale díky tomu, že se neodehrával na normální střední, ale na baletní konzervatoři, o níž člověk zas tolik neví, se kniha stala originální a přinejmenším zapamatovatelná. 
Hodí se přesně pro fanoušky ,,dívčí napínavé četby" typu Pretty Little Liars. Zde je ovšem nevydírá někdo skrytý. 
Zde si ubližují ony samy. 

Pro mě jsou jednoznačně obě dvě knihy na vysokých příčkách nejlepších knih, co jsem kdy četla. Nenechte si je ujít! 


Hodnocení:
9/10

zdroje: www.weheartit.com



0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)