neděle 11. září 2016

Stránky světa


Originální název: Die Seiten Der Welt

Autor: Kai Meyer

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání: 2016

Žánr: fantasy

Představte si, že na světě existuje místo pro nenapravitelné knihomoly, jako jste například právě vy. Tedy, přesněji řečeno, pro lidi zvané bibliomanti. V tomto světě, který se nazývá Libropolis, na stromech rostou záložky a sídlí zde nespočet různých knihkupectví, přičemž každé se specializuje na něco jiného. Je libo knihy začínající na Z nebo přesně s 452 stránkami? Stačí si říct! Libropolis nabídne vše! Musíte mít ovšem speciální vstupenku - záložku bibliomantů. A jedním z bibliomantů je i hlavní představitelka knihy Stránky světa Furie Fairfaxová.


Německý spisovetel Kai Meyer je v České republice známý díky jeho fantasy románům. Nyní od něj vychází nová kniha s názvem Stránky světa, jejíž propracovaný knihomolský svět vás dozajista překvapí. 

Příběh se točí okolo patnáctileté Furie Salamandry Fairfaxové, která se zanedlouho má také stát bibliomantkou a dostat vlastní dušeknihu, stejně jako její otec. Není divu, její láska ke knihám vzplanula už v brzkém věku, kdy jí máma ukázala příběhy Fantastica Fantasticelliho - vždyť je i pojmenovaná po jedné z postav! Ke knihám měla vždy velmi blízko. 

Jediným problémem ovšem bylo, že po jejich rodu tvrdě šla velevážená Akademie, takže se museli skrývat. Při tragickém lovu nebezpečných prázdnoknih, které by mohly nakazit ostatní knihy a příběhy na stránkách okamžitě zmizet, její otec nečekaně zemře. 

Je tak na mladé Furii, aby ochránila rodinu, jejího mladšího brášku Pipa, očistila jméno jejich rodu a stala se právoplatnou bibliomantkou. Okolnosti jí to ovšem neulehčují, zejména mocná žena s příznačným jménem Okouzlující a bibliomantka Isis Nimmernis…

Okolní prostředí, který vymyslel spisovatel Kai Meyer a v němž její postavy žijí, je neskutečně dobře promyšlené. Je opravdu snem každého milovníka knih v takovém prostředí pobývat. Záložky rostoucí na stromě, povolání zvané bibliomantika, získání své vlastní dušeknihy, samotné město s nespočtem knihkupectví. Vše se zabývá jen knihami, a proto je opravdovým zážitkem číst věty popisující tento kouzelný vymyšlený svět. 

Nicméně, co se týká samotnému příběhu, bohužel se úžasnému popisu světa nevyrovnal. Nedá se říct, že by byl povedený - jistě, mladá Furia se snaží očistit jméno svého rodu a bojovat proti nepřátelům, jenomže ne všechny části jsou zábavné. Někdy jsem musela přelétávat očima po stránce, když mě určitá sekce knihy nebavila. Ani postavy mi k srdci nějak zvlášť nepřirostly. Někdy jsem z příběhu byla i lehce zmatená. Kdyby byl jiný příběh zasazený do nádherně vymyšleného světa, tak by se mi kniha líbila mnohem více. 

Co ovšem kromě propracovanosti knihomolského světa musím pochválit je znovu výjimečný překlad. Slovíčka na stránce jako kdyby létala a číst příběh se správně vybranou slovní zásobou bylo potěšení. 

Takže pro příště by to chtělo lepší příběh, ale věřím, že ti, kteří mají rádi fantastické příběhy, kde k lidem dokonce promlouvá kouzelná lampa a křeslo, budou i z příběhu nadšení. Jak jistě víte, já na fantasy příběhy moc nejsem, ale vím, že jsem jedna z mála. 
Každopádně, takový knihomolský svět, jaký je zde vytvořený, by prostě a jednoduše měl existovat! A já budu první, která se přihlásí na vyzkoušení! 

Za recenzní e-knihu moc děkuji nakladatelství CooBoo! Knihu si můžete koupit zde.

Hodnocení:
5/10



0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)