sobota 24. září 2016

The Bone Sparrow


Autor: Zana Fraillon

Nakladatelství: Orion

Rok vydání: 2016

Žánr: drama

Subhi nikdy neviděl svět za plotem. Každý den zde někdo umře a někdo nový zase přijede, plný důvěry a touze po nových zkušenostech, které se nikdy nedostaví. Takhle to chodí v uprchlických táborech.

Australská spisovatelka Zana Fraillon napsala tento zdánlivě dětský román na popud skutečností, které se dějí v současném světě. Chtěla, aby alespoň čtenáři prostřednictvím příběhu viděli, jak moc je situace v uprchlických táborech špatná. A jak proti tomu nic neděláme.

Nedá se říct, že Subhi je přímo nešťastný, protože nezná žádný jiný způsob života. Narodil se v uprchlickém táboře a neví, jak krásný je svět za ploty. Jediné, co ví, je, že lidé jako on nejsou v této zemi vítáni. Jeho máma se ho snaží každý den uspokojit jejími dobrodružnými příběhy, a i když jeho sestra Queeny je otravná, také se o něj stará. Queeny ovšem není tak spokojené dítě jako Subhi. Jelikož je starší, tak ví, jak skvělý je venkovní život a začíná mít po krk zacházení s nimi jako s ,,těmi nižšími''. Subhi s ní ale nemůže úplně souhlasit, v táboře má vše, co potřebuje. Rodinu, přátele a jeho krabičku s poklady. Jednu osudovou noc ovšem spatří za ploty dívku jménem Jimmie. A zjistí, že něco velkého v jeho životě scházelo.
Jimmie také nemá zrovna šťastný život. Před pár lety jí umřela její milovaná maminka a od té doby netouží po ničem jiném, než truchlit a vzpomínat. Její bratr se o ní moc nezajímá a její táta zase stále jen pracuje. Je stále sama. Tedy do té doby, dokud nenarazí na obrovské místo za plotem. A na kluka, který na ní zírá s očima dokořán otevřenýma.

A tak se zrodí nádherné přátelství.
Dozorčí v uprchlickém táboře ovšem nenechají vězně žít spokojený život...

The Bone Sparrow čtenáři doopravdy otevře oči. Často ho i šokuje. Autorka Zana Fraillon se nám snaží ukázat reálný život v uprchlickém táboře, který se ani zdaleka nedá nazývat životem. Je to pouze snažení zůstat naživu s možnou lepší budoucností.
The Bone Sparrow je překrásný příběh a ten fakt, že je vyprávěný mladým optimistickým Subhim, ho vytváří realističtějším a citlivějším. Subhi netuší, že venku ho čeká obrovský široký svět plný nekonečných možností.
Nejdříve jsem si myslela, že se tato kniha odehrává za druhé světové války v koncentračním táboře, ale jak já jsem se spletla! Nejhorší na tom je, že v urpchlických táborech je s lidmi zacházeno stejně jako se s lidmi zacházelo v táboře koncentračním. A to je příšerné.
Knihu nelze nedočíst za pár dní, nebudete ji moct položit nejen díky nádhernému smutnému příběhu, ale také díky tomu, že budete chtít vědět, jak se bude kniha vyvíjet dál.

Tuto knihu si opravdu doporučuji přečíst. I když by se mohlo zdát, že je to příběh pro děti, tak se nenechte zmást. Tuto knihu by si měli přečíst i dospělí. Všichni. Abychom se dozvěděli, jak hrozné podmínky v táborech jsou a možná proti tomu něco udělali.


Hodnocení:
9,5/10

zdroje: www.weheartit.com




0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)