neděle 2. října 2016

A World Without You


Autor: Beth Revis

Nakladatelství: Penguin Random House

Rok vydání: 2016

Žánr: YA

Je hrozné, když člověku umře někdo blízký, kterého z celého srdce miloval. O moc horší je ovšem to, když si dotyčný nechce smrt milovaného připustit a dělá vše pro to, aby všem dokázal, že mluví pravdu. Ta už je ale daná.


Od bestsellerové autorky knih Loď mezi hvězdami přichází jednodílná kniha s názvem A World Without You s příhodnou obálkou s provázky, které v podstatě vážou celý příběh. Beth Revis možná trošku překvapila příběhem, který zdaleka není tak sci-fi, jak má ona ve zvyku. I přesto ji v tomto díle poznáte. Něco charakteristického v příběhu přece jen je.

Kniha pojednává o sedmnáctiletém Boovi, který chodí do školy pro děti se speciálními potřebami po jeho mnoha zvláštních incidentech. Bo je ve škole nadmíru spokojený. Jenže nevidí realitu. Myslí si, že chodí do školy pro děti se speciálními schopnostmi, které si zde zlepšují a ukrývají před ostatními. Gwen umí čarovat s ohněm, Ryan má schopnost telekineze, mladý Harold dennodenně mluví s duchy a Sofía je často neviditelná. Samotný Bo má schopnost teleportace do minulosti. Když jeho milovaná Sofía umře, Bo se s tím nehodlá a odmítá srovnat. Sofía nebyla nešťastná, neměla deprese. Nespáchala sebevraždu. Omylem ji přenesl do minulosti a nechal ji tam. Bo se ze všech sil snaží všechny přesvědčit, že je Sofía naživu a celé dny tráví usilovným cestováním do minulosti, kde hledá svou lásku Sofíu. Cestuje ovšem tolik, že se mu začíná mísit realita s minulostí a Bo se do provázků cestování časem začíná zamotávat.
Nebo se spíše zamotává do své duševní nemoci, o níž on nemá ani ponětí.

I nod, swallowing. I don't know why I expected this time to be different. I can't save Sofía. I took her to the past, and I left her there, and I can't bring her back. I've tried and I've tried. Every time I get close to her, time snaps me away again. She's trapped. And I put her there.
Přikývl jsem a polknul. Nevím, proč jsem očekávál, že to bude jiné. Nemůžu zachránit Sofíu. Vzal jsem ji do minulosti a nechal jsem ji tam a nemůžu jí přívézt zpátky. Zkoušel jsem to a zkoušel. Vždy, když se k ní doatnu blíž, tak mě čas vtáhne zpátky. Je v pasti. A já ji tam nechal. 

Příběh, který zaujme hlavně svou obálkou, která přímo přitahuje čtenáře z důvodu barevných provázků, je pro fanoušky autorky Beth Revis velkým překvapením, Trošku toho nadpřirozena se v knížce přeci jen objeví, nicméně to není nic závažného a velkého. Celý příběh stojí na uvědomění a připustění si, že milovaná osoba, která odešla, se už nikdy nevrátí. Kniha rozhodně není napsaná špatně, ale připravte se na dlouhé monology hlavní postavy, v nichž nás seznamuje se svými myšlenkovými pochody a ne vždy jsou úplně záživné. Jednou, dvakrát jistě, proč ne. Ale zařčít téměř každou kapitolu jeho rozmýšlením nad plánem, kterým by dostal zpět jeho milovanou Sofíu? To není tak zajímavé. Kromě Boa se kniha v pár kapitolách věnuje i jeho mladší sestře Phoebe, díky níž se dozvídáme o Boovi a jeho opravdových problémech ze strany jeho rodiny. Psychická nemoc spojená s vadným a nepřesným vnímáním reality je velmi originální námět, jenže se mi zde zdál kapku odbytý a nedotažený. Nicméně to, co příběh asi nejvíce kazí, je přeslazený happy end, který v takovéto knize opravdu až tak sladký být nemusel.

Za mě tedy skvělý námět, ale bohužel vcelku nedotažený. V polovině knihy jste se v podstatě už neměli na co těšit, nemohli jste očekávat nic, co by vás překvapilo.

Hodnocení:
7/10


0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)