středa 12. října 2016

Nerve


Autor: Jeanne Ryan

Nakladatelství: Simon and Schuster

Rok vydání: 2016, 2012 (originál)

Žánr: sci-fi, akční

Nerve. On-line hra hraná opravdovými lidmi. Člověk by si řekl, proč se do něčeho takového mladí teenageři zapojují. Je jim totiž nabídnuta cena přesně podle jejich představ, zviditelní se a na chvíli se z nich můžou stát celebrity. Nebo také účastníci prestižních živě vysílaných kol, na jejichž konci je čeká odměna největší ze všech.
Stojí ovšem za to hrát hru, jejíž pořadatelé se nebojí dohnat účastníka k překonání situací z nejhorších nočních můr?


Knize spisovatelky Jeanne Ryan se dostalo dostatečné pozornosti až po filmové adaptaci, která nedávno dorazila do kin. Příběh začal vycházet s filmovou obálkou a upoutal nejen ty, kteří měli to možnost film vidět.

Nerve je přesně pro fanoušky akčních, lehce sci-fi knih. Může připomínat jakousi ,,odrůdu'' Hunger Games, kde sice lidé nebojují o přežití, ale dalo by se říct, že bojují o zachování zdravého rozumu, protože pořadatelé zvrácené hry jsou čím dál více krutější a dostat vysněné ceny není zdaleka jednoduché. 
Hlavní hrdinkou tohoto příběhu se stává Vee, která byla donedávna pouze ta ,,za oponou''. Schovaná, se svou malou partou přátel, ale vcelku spokojená. Tedy, bývala spokojená. Postupem času jí došlo, že už nechce být ve stínu své nejlepší kamarádky, která dostane všechno, co si zamane. 
Ne. I ona něco dokáže. 
A tak se rozhodne přihlásit do popuární hry Nerve, kterou hrají uživatelé po celém světě. Cílem této hry je plnit různé výzvy a překážky. Pokud máte sledovanost, tak vás to posouvá dál, až se nakonec můžete dostat do živého přenosu. 
Vee se zúčastní jedné, dalo by se říci lehké, výzvy, která je ovšem tak sledovaná, že to Vee posune až do živého kola. Dalo by se i říci, že to Vee pohltilo. Konečně je ona v centru dění. Všem ukáže, že i ona stojí za to, aby se na ni někdo díval. A koneckonců, ceny opravdu nejsou k zahození. Navíc je spárovaná se sympatickým Ianem. Co se může pokazit?
Postupem času ovšem zjišťuje, že hra Nerve není taková, jak se ostatním zdá. 
A začíná bojovat.

Námět této knihy sice není úplně originální - jak jsem již zmiňovala, jistá podobnost se známými dystopickými knihami se tu jistě najde. Nicméně, i přesto, že příběhu chvilku trvá, než se rozjede naplno, tak musím říct, že mě průběh velmi překvapil. Od knihy jsem neočekávala nic světoborného, snad jenom to, že budu ráda, že jsem si jí přečetla, ale vložím jí do knihovny a znovu si na ni nevzpomenu. 
V tomto případě se tak ovšem nestane. Kniha má spád, čtenář je napjatý, jak se všechno nakonec vyvrbí, kdo je špatný a kdo dobrý. Probírá se zde i otázka morálního chrakteru - jak daleko je člověk schopen dojít, aby dostal výhru? To, co se nejdřív zdá jako nevinná zábava se postupně mění na nebezpečnou hru, v níž může Vee ztratit vše, co ji kdy bylo blízké. 
Bylo zajímavé sledovat proud jejích myšlenek, které se postupem času, kdy byla do hry už opravdu ponořená, měnily. 
Samozřejmě, kniha není pro každého a někdo by si mohl myslet, že je to celé jen nezajímavá ,,slátanina''. Pro mě byla ovšem kniha velkým překvapením, z něhož se vyvinula vážně velmi zajímavá a skvělá kniha, kterou sice neřadím mezi mé nejoblíbenější, nicméně mezi ten lepší průměr. Tedy, více než lepší průměr. Protože velké množství momentů v knize stálo za to.


Hodnocení:
7/10

zdroje: www.weheartit.com




0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)