čtvrtek 3. listopadu 2016

Beautiful Broken Things



Autor: Sara Barnard

Nakladatelství: Macmillan Children's Books

Rok vydání: 2016 (originál)

Žánr: YA

Přátelství je krásná věc. Je skvělé, jak si dvě osoby dokážou rozumět, i když nemusí být spjaté pokrevně. Vždy máte o koho se opřít, komu se svěřit a vyplakat se na rameno. Jenomže co když někdy překročíte hranici ,,zdravého'' přátelství a začnete se druhému ve všem podřizovat, ať už jsou jeho nápady jakkoli šílené či nebezpečné?

Beautiful Broken Things z pera spisovatelky Sary Barnard by se mohlo zdát jako typická young -adultovská slaďárna, kde holkám nejde o nic jiného, než ustavičně řešit problémy s kluky, které na konci samozřejmě dostanou a k tomu ještě nový byt a spoustu peněz k tomu. Typický reálný život. Beautiful Broken Things se sice zabývá vztahy, ale ne takovými, které jsou popsány v horních řádcích. Zabývá se přátelstvím. A tím, jak může ubližovat, aniž by si toho dotyční byli vědomi.

Nejlepší kamarádky Caddy a Rosie se znají skrz naskrz už pěknou řádku let. I přesto, že chodí na jinou školu, se stýkají vždy, kdy je to možné a jedna bez druhé by nedala ani ránu. Jsou jako sestry. Jejich ,,pohodičku'' jim ovšem - dalo by se říci - překazí nová spolužačka Rosie, Suzanne. Rosie se se Suzanne dá ihned do řeči a po několika dnech ji přivede do domu Caddy, aby se spolu seznámily. Vše je zpočátku napjaté a nejisté - Rosie a Caddy si přece vystačí samy a nepotřebují někoho, kdo jim bude stát za zády. Postupem času se ovšem Caddy a Suzanne čím dál více sbližují. Suzanne je ale z problémové rodiny a na Caddy nemá zrovna dobrý vliv...

Beautiful Broken Things s nádhernou obálkou rozhodně není četba pro dospělé, i přes to, že to není žádná ,,slátanina''. Je přesně určená na trošku mladší YA skupinu, které se tato kniha jistě bude líbit. Nejedná o nějakém závažném celosvětovém problému, který je v současné době řešený a aktuální. Pojednává ovšem o problému, který řešil v mládí snad každý, a to přátelství. Každý z nás si prožil nějaké zklamání, odloučení nebo zradu, tak to prostě chodí. V tomto příběhu se neřeší nic jiného, až na to, že ukazuje, kam až takové ,,přílišné'' přátelství může zajít. 
Kniha není nic světoborného, ale já osobně jsem se přistihla, že se těším, až večer zase otevřu knihu a zjistím, jak to s kamarádkami bude pokračovat dál. Bylo to snad i díky vystupňování příběhu až po konečnou šokující událost, která byla jakousi tečkou za zničujícím přátelstvím.
Radši od knihy nic nečekejte. Sama vás pak překvapí svou upřímností. Možná se s ní i ztotožníte.


Hodnocení:
7/10



0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)