středa 9. listopadu 2016

Replica


Autor: Lauren Oliver

Nakladatelství: Harper

Rok vydání: 2016 (originál)

Žánr: YA, fantasy

Klonování lidí ještě stále není bezpečné a zdokonalené. Tato kniha vám ovšem ukáže, jak to může dopadnout, když se něco takového jako vytváření replik stane skutečností. A není to hezké. 


Další kniha z pera známé spisovatelky Lauren Oliver byla jednou z nejočekávanějších roku 2016. Nejen svým originálním příběhem, ale i nápaditým provedením. Knihu totiž můžete číst z obou stran. Na jedné straně se ponoříte do světa repliky Lyry, a když otočíte knihu, setkáte se s Gemmou, jejíž otec je s laboratoří Haven, kde jsou repliky ,,vytvářeny'', úzce spjatý. Je jen na vás, jak se rozhodnete, že budete v příběhu pokračovat - můžete si přečíst odděleně příběh jednotlivých dívek, nebo můžete přeskakovat z kapitoly do kapitoly z jedné strany na druhou stranu.

Lauren Oliver vytvořila dvě zdánlivě nesourodé postavy - zatímco Lyra neví o skutečném světě zhola nic, protože celé dny tráví s ostatními replikami v laboratoři Haven v Kalifornii, Gemma by někdy toužila po tom, aby byla někde zavřená na dlouhou dobu a utekla tak posměškům holek ve škole. Gemma je sice bohatá, ale rozhodně není nějakou namyšlenou holkou se značkovým oblečením a nohama jako paličky. Moc dobře o sobě ví, že její otec jí nemůže vystát, je pro něj zklamáním. I přesto se ovšem všichni v její rodině přetvařují, jak jsou spokojení. 

Mezitím žije v laboratoři Lyra, pro níž je každý den stereotypem. Potlouká se po chodbách mezi replikami z různých pokusů, s hlavou oholenou a nevýrazným oblečením. Ví, že nebyla nikým zrozena a nemá žádné rodiče. Žádný jiný svět ale nezná, a tak se snaží přežívat. Není to ovšem jednoduché, když repliky kolem ní umírají a ani ona se necítí nejlépe.

Příběhy těchto děvčat se později velmi propletou. Nebudete ani věřit, jakým způsobem jsou spolu svázány...

Příběh Replicy je - a to se musí nechat - opravdu originální. V málo knihách se setkáte s příběhem založeným na úspěšném klonování lidí. I přesto, že kniha je v knihkupectvích nejspíše zařazená mezi mladší YA knihy, rozhodně bych ji doporučila (nebo dokonce spíše bych ji doporučila) i starším čtenářům, kteří pravidelně knihy tohoto žánru čtou. Do příběhu se lehce začítá a bude vás dozajista celou dobu trápit, jak příběh vlastně skončí. Klonování lidí. To nemůže dopadnout dobře, nebo snad ano?
Jak jsem již zmiňovala výše, je jen na vás, jak se do příběhu začtete. Je libo začít číst jeden příběh a po skončení se do příběhu znovu vrátit, ale z jiné perspektivy? Nebo máte rádi knihu psanou z více pohledů? Lauren Oliver vám dala vybrat. Já jsem se rozhodla, že budu střídat kapitolu po kapitole. Nedá se úplně říct, že by to byl nejlepší nápad - mnohdy se vám může stát, že omylem přečtete dvě kapitoly místo jedné, nebo že ztratíte stránku a nevíte, na které straně jste vůbec skončili. 
Bohužel, musím říct, že mě i příběh malinko zklamal. Zřejmě jsem od něj očekávala až moc. Příběh se mi sice líbil, až do doby, kdy se schylovalo ke konci. A to byl kámen úrazu. Žádné napětí nepřišlo a konec byl ,,useknutý''. Předčasně ukončený. Nedořešený. A to by si přitom kniha vyžadovala spoustu vysvětlení. Jistě, hlavní věci jsme se dozvěděli, ale co se týče zdánlivě vedlejších událostí, tak ty zůstaly jen tak stát. Bez vysvětlení. A to mě bohůžel zklamalo tak, že nemůžu knize dát vysoké hodnocení.

Lauren Oliver je výborná spisovatelka, o čemž svědčí už jen fakt, že její knihy jsou překládané do mnoha jazyků a je úspěšná po celém světě. Bohužel, žádná její kniha mě už neohromila tak, jako moje první přečtené dílo Chvíle před koncem. Vždy asi moc očekávám a pak mě to zklame.
Takže Replicu určitě doporučuji, už jen díky přenádhernému povedení, ale připravte se na odbytý konec, který Lauren Oliver tedy nevychytala. Nicméně, když se přenesete přes tyto minusy, zůstane vám knížka na opravdu vysoké úrovni.



Hodnocení:
7,5/10


4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Četla jsem, že kniha má vyjít i u nás, už se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat
  2. je i v cestine????? bylo by nekdy fajn pro ty co neumi anglicky coz jich je rekla bych dost tak napsat treba preklad v cj: ano/ne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardon, tady jsem zapomněla. :) Většinou uvádím. V češtině zatím není.

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)