neděle 18. prosince 2016

In The Dark, In The Woods


Autor: Eliza Wass

Nakladatelství: Quercus

Rok vydání: 2016 (originál)

Žánr: napětí, drama

Nebojte se, děti. Nemusíme se snižovat k lidem. Lidé jsou špatní. Jenom naši rodinu Bůh nakonec vezme k sobě a budeme žít všichni pospolu. V nebi. 
Zdají se vám tyto věty mrazivé, děsivé? Tak přesně v tomto duchu se nese celá kniha s názvem In The Dark, In The Woods.

Autorka knihy Eliza Wass dokázala napsat mrazivý příběh o rodině šesti sourozenců, kteří jsou odmala vychováváni v silné katolické víře, jejich otec se nazývá jakýmsi ,,zástupcem'' Boha na zemi a je si jistý, že jednou se jeho snaha vyplatí a celá jeho rodina bude přijata Bohem a žít pospolu v nebi. Na co nějaké moderní vymoženosti. Na co mít přátele. Na co se vůbec o něco starat, když stejně dřív či později odejdou a nikdo po nich nebude smutnit. Žijí odděleně sami v lese, obklopeni výtisky Bible a ,,dodatkům'' k Bibli, jejichž autorem je právě jejich otec. 

Jelikož v tomto prostředí děti vyrůstají odmala, nepřijde jim to až tak zvláštní. Ostatní lidé prostě a jednoduše nebudou přijati do nebe, jejich chyba. Castley si ale začíná uvědomovat, že tohle není ani zdaleka život, který by si představovala. Když vidí ve škole (chodit do školy stálo taky dlouhé přetahování), jak žijí ostatní - mají nejnovější typy mobilů (tedy, alespoň nějaký mobil), můžou nosit krátké džínové kraťasy, mají kluky. Jenom ona a její sourozenci jsou ,,bizarními atrakcemi'' školy, které se nikdy s nikým jiným nebaví, pokud to není nezbytně nutné. Castley ale už dál v této ,,zfanatizované'' rodině žít nechce a začne se vzpouzet. To ovšem netuší, jak těžké to bude...

Další z příběhů pojednávajících o nebezpečí přílišnému odevzdání se náboženství, či dokonce začínající rodinné sektě, se začínající spisovatelce Elize Wass velmi povedl. Jistě, spisovatelka se snaží, i když je to trochu rušivé, ohlédneme-li se na pravou podstatu příběhu, rozvíjet nějaký románek, aby se u toho teenageři neunudili (tím myslím ty teenagery, kteří v každé knize musí mít milostný příběh). Někdy tam tuto linii ovšem vtlačuje až násilně, což je v konečném důsledku škoda. Co se týče hlavních postav, kromě Castley a jejího bratra Caspara si v podstatě všechny ostatní zajisté budete plést, protože jejich charaktery moc nevykreslila. Já osobně jsem se v nich ztrácela. Navíc příběh mohl být trošku lépe ukončený, konec se mi zdál lehce odbytý. Tak už to ovšem u většiny knih bývá, což je škoda, když je obsah dosti obstojný. 
Pokud se vám líbil film Tohle je náš svět (Captain Fantastic), tak tahle kniha bude přesně pro vás. Nejedná se v ní sice úplně o tom samém, ale hned, jak jsem si přečetla anotaci, tak mě napadlo, že nějaká podobnost zde přece jen bude - i tady se otec snaží vychovávat své děti hluboko v lesích, téměř oddělené od civilizace a okolního světa. I když je nutno říct, že film pojednávající o tomto tématu se mi líbil o trochu víc než kniha o tématu náboženském.

Na závěr je také nutno podotknout, že co se týče knih s touto ,,zfanatizovanou'' náboženskou tématikou, více bych doporučila The Followers, která je opravdu napěchovaná emocemi od začátku až do konce. Pokud jste ovšem tuto knihu již četli, rozhodně je In The Dark, In The Woods správným pokračováním.
I přes pár nedostatků jí hodnotím velmi dobře.


Za recenzní výtisk moc děkuji Martinus.cz! Knihu si můžete koupit zde.

Hodnocení:
7/10

0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)