úterý 17. ledna 2017

The Ask and The Answer


Autor: Patrick Ness

Nakladatelství: Walker Books

Rok vydání: 2013, 2009 (originál)

Žánr: dystopie

Znovu se vracíme do napínavého dystopického příběhu z pera Patricka Nesse, díky němuž ožívají i hlavní postavy Todd a Viola, kteří se v minulém díle dostali do města Haven, kde měli dosáhnout svobody. Nic takového se ovšem nestalo.


Nejsem si jistá, zda-li někdo sérii ještě nečetl či ji má rozečtenou, popřípadě touží po tom, aby si ji přečetl - každopádně, článek bude obsahovat pár spoilerů a nechtěla bych být ta, která vám zkazí zážitek ze čtení. Pokud tedy splňujete jednu z pár podmínek, radši nečtěte dál.
Vracíme se tedy zpátky k Toddovi, který utekl z jeho rodného města, protože místo neustálého hluku ostatních mužů, kteří s ním ve městě bydleli, najednou v lese uslyšel ticho. A tak se vydává na dlouhou cestu, i přesto, že ještě nedosáhl dostatečného věku na to, aby byl považován za muže. Po cestě potká dívku a je tím ohromen, protože dívky už měly být dávno mrtvé. Dívka se jmenuje Viola a i přesto, že se k ní Todd nejdříve nechoval úplně přátelsky, nakonec si k sobě našli cestu a vzájemně si pomáhali. 

Po příchodu do města Haven, města, které jim konečně mělo přinést svobodu a konec neustálého strachu, se ovšem vše změnilo. Zajal je starosta Prentiss z města, odkud Todd pochází a nehodlá s nimi jednat v bavlnce. Navíc obsadil celé město Haven, z nějž vytvořil New Prentisstown a rozdělil muže a ženy - podle něj je nepřirozené, aby muži a ženy žili pospolu. Viola a Todd jsou násilně rozděleni a budou se muset rozhodnout, na jakou stranu patří. Starosta Prentiss jim nic rozhodně neulehčuje, ve městě se ovšem samozřejmě najdou i další lidé, kteří s novými obyvateli nesouhlasí. Překoná jejich vztah všechny nástrahy, nebo budou svedeni mocí

Na druhý díl série Chaos od skvělého a oceňovaného autora Patricka Nesse jsem se neuvěřitelně těšila. Proč? Pokud si dobře pamatujete, recenze na první díl, The Knife of Never Letting Go, byla jednou z nejdelších a nejentuziastičtějších recenzích na tomto blogu. Na konci jsem říkala, že se jdu zachumlat do deky a čekat na další díl. Vyplatilo se čekání? 
Ano. Rozhodně ano.

Nebudu tady říkat, že druhý díl překonal první díl, první díl u mě stále vyhrává, protože vše bylo

nové a já byla zvědavá, jak se nový svět a nové postavy budou vyvíjet. Druhý díl, narozdíl od toho prvního, jisté slabiny má - někdy na mě příběh byl až moc akční, moc zmatený, moc ,,dystopický'', pokud to tak můžu říct. Některé části bych z knihy vyndala, některé bych zase vyzdvihovala do výšin za jejich genialitu. Prostě a jednoduše, druhý díl se ve čtivosti rozhodně prvnímu dílu nevyrovná. I přesto vám garantuji, že budete nedočkavě obracet stránky, abyste se konečně dostali ke zdárnému konci této více než pětisetstránkové knihy a mohli se ,,vrhnout'' na další díl. Který má přes šestset stránek. Přesně tak. Takže o čtení nebude nouze.
Každopádně, i přes pár chybiček, které jsem výše popsala, a i přes ten fakt, že druhý díl nebyl tak úžasný a geniální jako první díl, vám rozhodně doporučuji sérii Chaos přečíst. Stojí to za to. A to jsem se ještě nepustila do třetího dílu.



Hodnocení:
9/10


Za knihu moc děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz! Knihu si můžete koupit zde.

0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)