středa 1. února 2017

Holding Up The Universe


Autor: Jennifer Niven

Nakladatelství: Penguin Books

Rok vydání: 2016 (originál)

Žánr: young adult

Každý z nás má nějaké problémy, které se snaží skrýt. S kterými se snaží žít, bez toho, aniž by o nich někdo věděl. Ve vvalné většině případů to ovšem není tak jednoduché.


Jennifer Niven, bestsellerová autorka knihy All The Bright Places (Všechny malé zázraky), se vrací s novou knihou s názvem Holding Up The Universe. Jelikož kniha byla jednou z nejočekávanějších knih minulého roku, není s podivem, že na ni byly vzneseny i vysoké nároky. 

Na začátku příběhu se seznamujeme s Jackem a Libby. Zatímco Jack trpí vzácnou chorobou zvanou ,,prosopagnosia'', kdy po tom, co se odvrátí od člověka, ihned zapomene na jeho obličej, Libby byla své doby nejtlustší teenager Ameriky. 
Libby se po dvou letech příprav na normální život vrací do školy, nervózní, ale také, což si musí přiznat, trochu vzrušená. Přece jenom, už se nikdy nechce vrátit zpět do doby, kdy jí umřela máma a ona se cítila natolik prázdná, že si vytvořila nezdravý vztah k jídlu. Od doby, co jí museli ,,vysekat'' z domu, se rozhodla, že takhle to dál nejde. Její pevnou vůlí se proto nyní ocitá ve škole, kde se setkává s mnohými nemístnými poznámkami spolužáků, ale Libby je natolik statečná, že si z nich nic nedělá a svou statečnost dává patřičně na odiv. 
Jack je jedním z nejpopulárnějších studentů školy, chodí s tou nejhezčí holkou a celkově by si každý přál s ním alespoň prohodit pár slov. Nikdo z nich, nikdo z jeho blízkých, a dokonce ani jeho rodina netuší, že je nepoznává. Dělá mu obrovský problém si vzpomenout, o koho se jedná, ale bojí se to přiznat. Je to přeci Jack. Nemůže mít takovou nemoc. 

Tito dva se následně potkají (jedním velmi bizarním způsobem, který Jack vůbec nepromyslel) a společně se vypořádávají se svými problémy a vzájemně se poznávají a pomáhají si. Tedy alespoň na malou chvíli.

Holding Up The Universe se čte lehce. Postavy jsou vcelku sympatické a příběh se příjemně posouvá dál. 
Není to nic světoborného a myslím si, že čtenáři, kteří četli její knihu All The Bright Places a líbilo se jim to, budou z této knihy možná zklamaní. Zdaleka se nezabývá tak dramatickým tématem jako All The Bright Places, je to na odlehčenější notě. Možná právě v tom se mi to ovšem líbilo. 
Jelikož nejsem velkým fanouškem All The Bright Places, tak mě tato kniha, od které jsem neměla žádná očekávání, opravdu velmi překvapila. Jak říkám, není to nic úžasného a příběh si za pár let rozhodně pamatovat se všemi detaily nebudu, nicméně jako příjemná oddechovka mezi všemi dramaty, co čtu a sleduji, se to považovat rozhodně dá. Rozhodně se ovšem připravte na knihu pro teenagery, s hlavním tématem, které je v každé YA knize - láska. 
A také příšerný život na střední škole.



Hodnocení:
6/10

4 komentáře:

  1. Zajímavé téma a hezká recenze ��

    OdpovědětVymazat
  2. Nic pro mě. :D Další mentální a psychický choroby od Niven fakt nesnesu, stačilo mi těch 30 stránek All the Bright Places (a to jsem se fakt snažil). :D Díky za recenzi!

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)