úterý 21. března 2017

Hybatelé


Originální název: Ghostwritten

Autor: David Mitchell

Nakladatelství: Mladá fronta

Rok vydání: 2016, 1999 (originál)

Člen zvrácené sekty instalující bomby v tokijském metru. Mladík prodávající jazzové desky v zapdlém krámku. Žena bydlící celý život na Svaté hoře či zlodějka uměleckých děl v Petrohradu. Tyto zdánlivě odlišné osoby vždy spojuje jedna malá nitka, která nakonec prováže všechny příběhy dohromady.


David Mitchell je jedním z nejtalentovanějších současných britských autorů, jehož díla se vyznačují především politickými názory a přesnou provázaností jednotlivých příběhů. 

Hybatelé jsou jeho prvotinou, napsanou roku 1999, která ihned dostala obdiv lidí po celém světě, čímž se David Mitchell vyhoupl na vrchol, po němž se posouvá stále jen nahoru.
Kniha Hybatelé se zabývá devíti příběhy s naprosto odlišnými a osobitými hrdiny. Každý z nich má nějaké tajemství, nějaký životní postoj, ale každý jeden hrdina je provázaný s dalším, až nakonec vytvoří jeden celek. 
Příběhy se zabývají společností a lidmi, které ji ovlivňují. Máme tak možnost podívat se do nitra člověka, který se připojil k nebezpečné sektě, která plynem zabíjí cestující v tokijském metru, protože to jejich neomylný ,,vůdce'' přikázal. V jednom z dalších příběhů nám David Mitchell ukazuje zase mladou ženu kradoucí umělecká díla, která poté nahradila za velmi přesné padělky. 
Příběhy jsou zasazeny především do bouřlivé Asie v rozpětí mnoha let. S přesností popisuje tamější kulturu a neuspokojivou společenskou situaci, proti níž se většina hrdinů snaží nějakým způsobem bojovat.
Je znát, že David Mitchell v této knize ještě úplně ,,neprokoukl'' - přece jen, je to jeho prvotina. Nicméně spoustu prvků, a to především jeho typickou provázanost příběhů, můžeme pak vypozorovat i v Mitchellově nejznámějším a - dalo by se říci - nejlepším díle Atlas mraků, kde už jsou ovšem postavy mezi sebou mnohem více a promyšleněji provázané. 
To nic nemění na tom, že debutová kniha a její autor si právem zaslouží obdiv. David Mitchell píše svým osobitým stylem, který každý pozná, ale nikdo se ho nesnaží napodobit. David Mitchell je totiž jenom jeden. 
A já jen doufám, že ve své tvorbě bude ještě dlouho pokračovat.

Za knihu moc děkuji vydavatelství Mladá fronta! Knihu si můžete koupit zde.


Hodnocení:
7/10


0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)