neděle 26. března 2017

Piata loď


Autor: Monika Kompaníková

Nakladatelství: Artforum

Rok vydání: 2010 (originál)

Piata loď. Krátká kniha se silným příběhem, kdy vám po dočtení knihy rozhodně nebude připadat, že je popsaný jen na 190 stránkách. Ne, tento příběh ve vás zanechá zvláštní pocit ještě dlouho po dočtení.


Román od slovenské spisovatelky Moniky Kompaníkové slaví úspěchy v zahraničí. Jeho filmové zpracování totiž obdrželo cenu Křišťálového medvěda na berlínském festivalu Berlinale. A tím rozhodně nekončí.

Příběh je mrazivý, zvláštní, nic podobného jste ještě určitě nečetli. Hlavní postavou je dívenka Jarka, kterou její máma měla už v šesnácti letech. Jelikož se však ani jí nedostávalo od její mámy tolik potřebné lásky, tak ani ona se k Jarce nechová pěkně. Přesněji řečeno, vůbec se o ni nestará. Jarka je kolikrát sama doma i několik dní bez jídla a čistého oblečení. 
Na jednu stranu jí kamarádi závidí, že má takovou volnost - na druhou stranu by s ní asi určitě nikdo nechtěl měnit. Dívence se změní její dosavadní život, když na stanici potká ženu, která jí přenechá svá dvě malá miminka. Jarka na ní nejdříve poslušně čeká, když ovšem dlouho nejde, dojde jí, že je na ní, aby se o miminka postarala. Jestli je to ovšem dobrý nápad se dozvíte, když budete pokračovat v knize...

Piata loď popisuje skvělým způsobem smutný život nemilované holčičky, která neznala nic jiného,
než neustálé hádky, hlad, nedostatek peněz a samotu. Nikdo ve škole se s ní téměř nebavil, nikdo ji neměl rád.
Jak se tedy musela cítit, když ji konečně někdo potřeboval? Když ji konečně někdo měl rád? Není proto divu, že se miminek ujala pouze s lehkým strachem. Po chvíli si na starání se o ně zvykla. To už ovšem problémy spojené s tímto ,,únosem'' začaly narůstat. Jarka ani neví, do čeho se zamotala. Situace se navíc ještě více zkomplikuje, když si k sobě přizve i malého Kristiána, který utekl z domova od své přehnaně starostlivé mámy.

Příběh i styl psaní Piatej lodi je velice zvláštní a originální. V příběhu nikdy nevíte, na čem jste a co se stane na další stránce, natožpak v další větě. Zaručuji vám, že budete napjatí, jak příběh skončí a s Jarkou budete vše prožívat. 
Příběh vám zaleze pod kůži, dokud ho celý nepřečtete. Vůbec netuším, jak mám knihu hodnotit. Když jsem si ji kupovala, v anotaci se psaly jediné dvě věty. Nic víc. A o to více jsem byla zvědavá, co se v knize bude dít. Opravdu, i přesto, že jsem z příběhu stále lehce zmatená, si myslím, že toto dílo je velmi dobré. 
Rozhodně to není nic typického, co by se nacházelo na každé poličce knihkupectví, to nečekejte. Ale v konečném důsledku se mi to doopravdy líbilo.


Hodnocení:
7/10




0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)