středa 24. května 2017

Here I Am


Autor: Jonathan Safran Foer

Nakladatelství: Penguin Books

Rok vydání: 2017, 2016 (originál)

Příběh knihy Here I Am se může zdát na první pohled obyčejný. Rodina. Dospělí. Děti. Každodenní život. To jste se ovšem ještě nesetkali s rodinou Blochových. 


Autor Jonathan Safran Foer se nejvíce proslavil knihou Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko, která byla později i zfilmována. Vrací se s novým dílem, kde probírá život jedné židovské rodiny, která držela pospolu. 

Tedy, až donedávna. Do té doby, kdy Julia nenachytala svého mažela Jacoba, že píše nemístné smsky své kolegyni. Do té doby, kdy Julii nedošlo, že možná miluje někoho jiného. Do té doby, dokud Sam neohrozí svůj svátek vstupu do dospělosti, bar mitzvah. Rodina se podrobí mnoha zkouškám a my jsme tak schopni sledovat její vývoj a možný rozpad.

Zpočátku musím uvést na pravou míru, že Here I Am je ke čtení vcelku těžká kniha. Nejen tím, že byla v angličtině, stránek bylo 600 (sestavených z těch uzoučkých papírů!) a téma také není úplně nejjednodušší. Chvíli trvá, než se člověk do knihy začte. Příběh se skládá z různých, na sebe navazujících momentů, které v rodině způsobí naprostý chaos. Nebo snad ne? Přečká tyto každodenní vypjaté momenty, je na to dosti silná?

Jonathan Safran Foer je mistrem slov, píše příběh způsobem, který není úplně obvyklý. K postavám zůstanete po celou dobu příběhu vcelku chladní, není zde prostor, abyste si je zamilovali či si k nim vytvořili vztah, protože v každé kapitole se střídají. Dozvíte se mnoho o židovských svátcích a kultuře, což je příjemné plus. 
Na druhou stranu. kniha se nečetla tak lehce, jako Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko, což je jedno z mých nejoblíbenějších děl vůbec. Žádný moment pochopení, moment plný emocí, se bohužel nedostavil. A na ten jsem se já osobně nejvíce těšila. 

Proto tuto knihu hodnotím jako vcelku průměrnou. Čtení bylo zajímavé, ale rozhodně bych ji nereferovala jako jednu z nejvtipnějších knih roku, což se tvrdí na obálce knihy. Která je, jen tak mimochodem, svou jednoduchostí nádherná.


Hodnocení:
6/10

Za recenzní výtisk moc děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz! Knihu si můžete koupit zde

0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)