pátek 16. června 2017

Francouzská jízda


Autor: Ivana Peroutková

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání: 2017 (originál)

Co byste dělali, kdybyste v šedesátých letech minulého století - za socialismu - dostali možnost odjet na měsíc do Francie?  V době, kdy se nesmělo jezdit téměř nikam? A co teprve, když vlastně vůbec nevíte, co tam budete dělat? Zajímá vás rozřešení? Přečtěte si Francouzskou jízdu!


Autorka Ivana Peroutková není v knižním světě žádným nováčkem. Publikuje již od roku 1992, a to od knih pro dospělé až po knižečky pro děti. Touto knihou si ovšem zkusila něco jiného - vstoupit na pole české YA literatury, které se přeci jen neobjevuje v České republice tolik.

Příběh nás seznamuje s Ivanou, jejíž sen se právě splnil - dostala se na Filozofickou fakultu UK, obor
divadelní a filmová věda. Prázdniny jí ovšem nabídnou ještě něco o kousek vzrušujícího - má možnost vycestovat na mládežnický tábor do Francie! Do Francie, která byla za dob socialismu zemí neznámou, zemí za oponou. Ivaně ovšem slibované papíry, které jí shrnují informace na tábor, nikdy nedojdou, a tak se Ivana vydává do Francie na vlastní pěst. Jelikož ovšem nikdy na tábor neodcestovala, tak nemá kde bydlet, navíc má jen pár korun a mluví lámanou francoužštinou. Co jiného jí zbývá, než cestovat po různých známých a neznámých, kteří jí odváží do měst jako Paříž, Avignon, Toulone, nechávají jí u sebe přespat a poté zase vysazují u silnice, kde si chytne dalšího stopa. Jakkoli nebezpečné tento způsob přežívání musí být, Ivana si léto užila jako žádné jiné, a do Prahy se vrací jako vyměněná.

Co se týče knihy Francouzská jízda, vcelku jsem se na ni těšila, už jen díky těmto faktorům:
  1. V názvu knihy se objevuje Francie, a to je pojem, který mám hluboko zakořeněný v srdci, i přesto, že jsem (snad zatím!) navštívila jen Paříž.
  2. Na obálce se vyjímá krásný růžový kabát = celá obálka je prostě skvělá.
  3. Sympatizovala jsem s Ivaniným oborem na FFUK.
  4. Autorka bude na Humbooku!
Proč tedy váhat nad přečtením, když je zde tolik faktorů, které by knihu mohly udělat vynikající! Jenže, ani tyto faktory mě nepřesvědčily natolik, abych knize dala vysoké hodnocení. Autorka píše velmi zvláštním stylem, který nejde úplně přesně popsat. Je to snad něco poetického, filozofického? Nevím, zda-li to byl záměr, nebo autorka tak doopravdy píše, nicméně mně se to až tak dobře nečetlo. Ilustrace od ilustrátorky Aleny Brunhildy Oswaldové byly zajímavým zpestřením. Příběh byl částmi vcelku zajímavý, ale částmi vcelku nudný a opakující se. Je skvělé, že se autorka rozhodla dát na cestu YA literatury, a zdůrazňuji české literatury, která u nás jen tak nevychází. Bohužel se úkolu na výbornou nezhostila. Teď to neberte tak, že kniha byla vyloženě špatná. To nebyla, jen jsem jen určitě četla lepší knihy.



Hodnocení:
6/10

Za knihu moc děkuji nakladatelství CooBoo! Knihu si můžete koupit zde.






2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Ráda jsem se o knize dozvěděla něco více, podle anotace mě zatím moc nenalákala :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)