sobota 24. června 2017

Sedm minus jedna


Autor: Arne Dahl

Nakladatelství: Mladá fronta knihy

Rok vydání: 2017, 2016 (originál)


Sedm minus jedna. Název vám ze začátku nebude nic připomínat ani prozrazovat. Teprve až ke konci knihy vám dojde, co vlastně znamená...


Arne Dahl je populárním autorem pocházejícím ze Švédska, jehož knihy se překládají do mnoha jazyků. Jeho nejnovějším počinem je právě Sedm minus jedna.

Příběh nás vnese do centra dění, kdy policejní detektiv s pohnutým osudem Sam Berger zkoumá dům, v němž by měla být ukrytá unesená Ellen Savingerová, jejíž případ Sam dostal na starost. Dům spíše než rozřešení nabídne mnohem víc nezodpovězných otázek. Na zemi je spoustu krve, rýhy po nehtech jsou všude... Ellen ovšem není nikde. Sam a jeho parta už dlouho případu nedokážou přijít na kloub. Jelikož je ovšem Sam i tak trochu puntičkář, není divu, že při důkladném studování fotek z míst činu našel podezřelou věc. Blondýna s pršákem jezdící na kole se jako zázrakem objevuje na místech činu. Kromě Ellen totiž před časem zmizely ještě další dvě dívky. 

Samovi se tuto blondýnu podaří dostat na výslech. Netuší ovšem, že tato žena je úplně jiná, než se zdá... A to doslova. Sam není jediný profík. 

Stále tu ovšem zůstává nezodpovězená otázka zmizení děvčat a společně s Molly Blomovou (jejíž identitu vám nyní nebudu prozrazovat) přijdou na šokující skutečnosti. Dělají to ovšem inkognito, takže jejich policejní kariéra je v ohrožení. 
Má případ takovou cenu, když nese velká rizika? 
Pro tyto dva určitě. A nezastaví se.

Jsem ráda, že jsem měla konečně tu možnost přečíst si nějaký krutý a chladný severský román. Nelitovala jsem. Je sice pravda, že chvilku trvá, než se do příběhu začtete a pohltí vás, protože jste hozeni přímo doprostřed dění a prvních dvacet stránek si pletete všechny postavy a jste naprosto zmatení. 

Pak jste ovšem vtaženi do příběhu, který vás každých pár stránek překvapí a budete pátrat společně s postavami, kdo je vlastně zločincem. 
Navíc, kniha má otevřený konec, protože pokud se nepletu, Arne Dahl tyto knihy zamýšlí jako sérii, takže není divu, že konec vás naprosto neuspokojí. 
Jistě, proč ne? Musíte si přeci počkat na další díl. A to napětí za to stojí! 

Nemůžu tedy úplně říci, že bych byla velkým fanouškem severských krimi (i když jsem měla co dočinění zatím jen s tímto), ale pro milovníky krimi je tahle kniha to pravé. 


Hodnocení:
8/10

Za knihu moc děkuji nakladatelství Mladá fronta! Knihu si můžete koupit zde.


0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)