sobota 15. července 2017

Doppler


Autor: Erlend Loe

Nakladatelství: Head of Zeus

Rok vydání: 2012, 2004 (originál)

Když nejste spokojeni s tím, kam se právě ubírá váš život, většinou se snažíte tohoto pocitu zbavit tím, že si zajdete do kina, dáte si čokoládu, přečtete knihu, někdo si třeba spontánně odcestuje do zahraničí. Hlavní hrdina Doppler se ovšem zmohl na mnohem radikálnější změnu.


Doppler od norského spisovatele Erlenda Loa vyšel v Norsku už v roce 2004. Českým čtenářům se ovšem představuje až teď, a to už dokonce i prostřednictvím druhého dílu s názvem Náklaďáky Volvo. Lidé po celé republice se do knihy Doppler zamilovali. Patříte mezi ně i vy?

Hlavní hrdina příběhu je muž od rodiny, který byl vždy přehnaně milý, vzal si milou manželku, měl milé děti a chodil do milé práce. Milý, milý, milý, stále ho to obklopovalo. Co ovšem nikdo nečekal, byl ten fakt, že Doppler se rozhodl, že s touto povahovou vlastností nebude dál pokračovat. Prostě nechce. A tak ze dne na den dá výpověď v práci, odejde od manželky, dcery a syna a jde bydlet do lesů. Ve stanu. A s jedním zvláštním losem, s nímž si vytvoří blízký vztah a pojmenuje ho Bongo po otci, i když se jeho otec Bongo vlastně nejmenoval. Přežívá, krátí si chvíli, nemyslí na nic, losa Bonga používá jako polštář a hraje s ním hry. 

Že se vám příběh zdá bizarní a nepochopitelný? Nedivím se! Kdo z vás by něco takového provedl? Kniha ovšem poskytuje hodně vtipných momentů a hodí se ke každé náladě, ať už jste naštvaní či vám je smutno. 

Bongo, Bongo, Bongo, I say. You may not be the sharpest knife in the drawer. But you are a real friend. And a lovely pillow.
Bongo, Bongo, Bongo, říkám. Asi nejsi nejostřejší nůž v šuplíku. Ale jsi opravdový přítel. A skvělý polštář.

Nicméně, k mému překvapení je kniha i hodně o zamýšlení se nad současnou situací lidské společnosti. Jaké by to bylo, kdyby lidé stále jen něco nechtěli, jen někam nemířili a nebyli falešní? Kdyby se alespoň na chvíli dokázali odpoutat od dynamického způsobu života a žili tak, jak to měli ve zvyku jejich předci? Proč se lidé chovají takovým způsobem, jakým se chovají? Nad touto a spoustou dalších otázek se autor Erlend Loe v této sotva 170 stránkové knize zamýšlí, a možná i proto je kniha tak populární. 

V podstatě nemá žádný světoborný a napínavý příběh, u kterého byste si okousali všechny nehty z nervozity. Ne, Doppler je vtipně podaným zamyšlením nad obyvateli Norska a jejich způsobu života, který se ovšem dá vztahovat na mnoho dalších národů. 

No řekněte, jaký způsob života byste si vybrali? 


Hodnocení:

8/10

Za knihu moc děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz! Knihu si můžete koupit zde.


0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)